Hoti i Đurić oprečno o "mini Šengenu"

Avdulah Hoti, zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova, kaže da balkanski "mini Šengen" nije u kosovskom interesu, jer bi to "onemogućilo reciprocitet sa Beogradom" i omogućilo "dolazak srpskih zvaničnika na kosovsku teritoriju radi sprovođene kampanje protiv Prištine".

Podeli ovaj članak sa:
 • Glavni akteri potpisivanja "mini Šengena" (Foto Euroaktiv)

"Kao zemlja sa najvećim brojem stanovnika i privrede u regionu, Srbija, kroz ovu inicijativu, teži da Balkan udalji od Evropske unije, sve do stvaranja dodatnih geopolitičkih balansa, s povećanom ruskom ulogom", naveo je Hoti.

Smatra i da tzv. "mini Šengen" onemogućava Kosovo da uvede kontrolu, takse ili reciprocitet na proizvode koji ugrožavaju kosovsko tržište, a pre svega prema Srbiji i Bosni kao, kako kaže, dvema državama koje ne priznaju Kosovo i ometaju ga u svakom obliku.

Đurić: Liderima na Kosovu nedostaje zrelost

Reagujući na ovu Hotijevu izjavu, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da albanski politički lideri na Кosovu žele da stvore zonu neslobode, Time, kaže Đurić, ti lideri svoje birače osuđuju na ekonomsko nazadovanje i "svojevoljno sebi grade imidž Evropljana drugog reda".

"Neverovatno je da u 21. veku neko ko se izdaje za ozbiljnog političara veruje da je moguće jedan kolektiv i teritoriju ograditi zidom od ostatka sveta. To samo dokazuje da albanskim liderima na Кosovu i Metohiji nedostaje najelementarnija doza zrelosti i dalekovidosti, a najveću štetu zbog toga trpeće njihov narod", navodi se u saopštenju Marka Đurića.

Ostale vesti

 • Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  U novoj emisiji Sporazum gostovali su dopisnica Radio televizije Kosova iz Brisela Đeraćina Tuhina i izvršni drektor nevladine organizacije Aktiv Modrag Milicević.

 • Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da zvanična Moskva osuđuje presudu Prištine kosovskom Srbinu Ivanu Todosijeviću, donetu zbog načina na koji je okvalifikovao događaje u selu Račak, u januaru 1999. godine.

 • Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da se njegova stranka zalaže za koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova bez doticanja mesta kosovskog predsednika, istakavši da ta pozicija predstavlja "jedinstvo naroda" na Kosovu.

 • Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Lideri dve najveće političke stranke na Kosovu, Aljbin Kurti i Isa Mustafa ni večeras nisu uspeli da se dogovore o sastavu nove vlade. Kosovski predsednik Hašim Tači sazvao konsustitutivnu sednicu parlemanta za 24. decembar.

 • Đurić: Handke je u Srbiji

  Đurić: Handke je u Srbiji "persona gratisima"

  Peter Handke je zbog svega što je uradio u Srbiji "persona gratisima", najpoželjnija moguća osoba, i u svakom trenutku je dobrodošao i u Beograd i u svako drugo mesto, rekao je u izjavi Tanjugu Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane