Vesti
Politika

Hoti i Đurić oprečno o "mini Šengenu"

Avdulah Hoti, zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova, kaže da balkanski "mini Šengen" nije u kosovskom interesu, jer bi to "onemogućilo reciprocitet sa Beogradom" i omogućilo "dolazak srpskih zvaničnika na kosovsku teritoriju radi sprovođene kampanje protiv Prištine".
Hoti i Đurić oprečno o
Glavni akteri potpisivanja "mini Šengena" (Foto Euroaktiv)

"Kao zemlja sa najvećim brojem stanovnika i privrede u regionu, Srbija, kroz ovu inicijativu, teži da Balkan udalji od Evropske unije, sve do stvaranja dodatnih geopolitičkih balansa, s povećanom ruskom ulogom", naveo je Hoti.

Smatra i da tzv. "mini Šengen" onemogućava Kosovo da uvede kontrolu, takse ili reciprocitet na proizvode koji ugrožavaju kosovsko tržište, a pre svega prema Srbiji i Bosni kao, kako kaže, dvema državama koje ne priznaju Kosovo i ometaju ga u svakom obliku.

Đurić: Liderima na Kosovu nedostaje zrelost

Reagujući na ovu Hotijevu izjavu, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da albanski politički lideri na Кosovu žele da stvore zonu neslobode, Time, kaže Đurić, ti lideri svoje birače osuđuju na ekonomsko nazadovanje i "svojevoljno sebi grade imidž Evropljana drugog reda".

"Neverovatno je da u 21. veku neko ko se izdaje za ozbiljnog političara veruje da je moguće jedan kolektiv i teritoriju ograditi zidom od ostatka sveta. To samo dokazuje da albanskim liderima na Кosovu i Metohiji nedostaje najelementarnija doza zrelosti i dalekovidosti, a najveću štetu zbog toga trpeće njihov narod", navodi se u saopštenju Marka Đurića.Ostale vesti

CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021
Imenovana tri člana odbora RTK

Sa 77 glasova u Skupštini Kosova, Ivan Radulović iz srpske zajednice izabran je za člana odbora Javnog servisa RTK i Sead Mujovin takođe iz manjinske zajednice sa 72 glasa, prenosi Gazeta ekspres

  • 21.07.2021
Vučić: Borićemo se protiv lobiranja za priznanje Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.
  • 21.07.2021