Vesti
Politika

Hoti i Đurić oprečno o "mini Šengenu"

Avdulah Hoti, zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova, kaže da balkanski "mini Šengen" nije u kosovskom interesu, jer bi to "onemogućilo reciprocitet sa Beogradom" i omogućilo "dolazak srpskih zvaničnika na kosovsku teritoriju radi sprovođene kampanje protiv Prištine".
Hoti i Đurić oprečno o
Glavni akteri potpisivanja "mini Šengena" (Foto Euroaktiv)

"Kao zemlja sa najvećim brojem stanovnika i privrede u regionu, Srbija, kroz ovu inicijativu, teži da Balkan udalji od Evropske unije, sve do stvaranja dodatnih geopolitičkih balansa, s povećanom ruskom ulogom", naveo je Hoti.

Smatra i da tzv. "mini Šengen" onemogućava Kosovo da uvede kontrolu, takse ili reciprocitet na proizvode koji ugrožavaju kosovsko tržište, a pre svega prema Srbiji i Bosni kao, kako kaže, dvema državama koje ne priznaju Kosovo i ometaju ga u svakom obliku.

Đurić: Liderima na Kosovu nedostaje zrelost

Reagujući na ovu Hotijevu izjavu, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da albanski politički lideri na Кosovu žele da stvore zonu neslobode, Time, kaže Đurić, ti lideri svoje birače osuđuju na ekonomsko nazadovanje i "svojevoljno sebi grade imidž Evropljana drugog reda".

"Neverovatno je da u 21. veku neko ko se izdaje za ozbiljnog političara veruje da je moguće jedan kolektiv i teritoriju ograditi zidom od ostatka sveta. To samo dokazuje da albanskim liderima na Кosovu i Metohiji nedostaje najelementarnija doza zrelosti i dalekovidosti, a najveću štetu zbog toga trpeće njihov narod", navodi se u saopštenju Marka Đurića.Ostale vesti

Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020