Vesti
Politika

Hoti: Dijalog nema alternativu

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da u dijalogu sa Beogradom neće razgovarati o teritorijalnom integritetu i poručio da postoji bliska koordinacija između Vašingtona i evropskih prestonica.
Hoti: Dijalog nema alternativu
Avdulah Hoti (Foto KDI)

Avdulah Hoti je na konferenciji za novinare u Prištini nakon povratka iz Brisela rekao da "ne govorimo o teritorijalnom integritetu i unitarnom sistemu", prenosi Kosovo onlajn.

Kosovski premijer je naglasio da nema sumnje ko će predvoditi prištinsku delegaciju u Vašingtonu.

"Verujem da moramo biti svesni nove situacije koja je stvorena. Ko učestvuje pripada domaćinu sastanka", naglasio je Hoti.

Prema njegovim rečima, što se tiče procesa dijaloga, nikada nije bilo sumnje o tome ko vodi delegaciju i ko govori u ime Prištine u vezi s dijalogom.

Hoti je izjavio i da je na svim sastancima koje je održao u Briselu naglasio da dijalog nema alternativu i da je zaključak ovog procesa u interesu Prištine.

"I dalje smo posvećeni dijalogu, jer dijalog nema alternativu. To smo pokazali u Briselu. U našem je interesu da se ovaj proces što pre okonča. Odložili smo posetu Vašingtonu. Posle razgovora sa američkim izaslanikom za dijalog Ričardom Grenelom dogovorili smo uskoro za novi datum sastanka", istakao je Hoti.

Nedavni događaji promenili dinamiku nove vlade

Kako je naveo, program sastanka ostaje isti kako bi se podstakao dijalog kroz ekonomsku agendu.

"Sada se preuzimaju obaveze za samit u Parizu. Čast nam je što smo se izuzetno fokusirali na francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačku kancelarku Angelu Merkel", rekao je Hoti.

Hoti je naveo da je "oslobodilački rat naroda Kosova najveće dostignuće u ostvarivanju nezavisnosti".

Hoti je govorio i o predlogu optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, prenosi Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, nedavni događaji su promenili dinamiku nove kosovske vlade nakon što su Specijalna veća podnela optužnicu.

Teme na sastancima u Briselu od vitalnog interesa

"Oslobodilački rat je najveće dostignuće za sticanje nezavisnosti. Ovaj rat je sveti i proglašenje nezavisnosti legitimizije rat, kao i akt Međunarodnog suda pravde koji priznaje našu nezavisnost koja legitimiše našu borbu za slobodu", naglasio je Hoti.

Hoti je dodao da se mora poštovati pretpostavka nevinosti dok se ne donese odluka.

"Moramo pokazati opreznost u poštovanju naših ustavnih i međunarodnih obaveza", ocenio je Hoti.

Prema njegovim rečima, tema o kojoj se razgovaralo u Briselu na svim tim sastancima od vitalnog interesa, bila je i vizna liberalizacija za stanovnike Kosova.

Kako je naveo, postoji potpuno razumevanje potrebe da se stanovnici KiM slobodno kreću.

"Sada je naša obaveza da ispunimo kriterijume koje smo ispunili za vize. Radićemo sa svakom zemljom EU da pokažemo svoju opredeljenost za reforme. Drugo pitanje o kojem smo razgovarali je borba protiv pandemije. Sada se moramo pripremiti za drugi talas pandemije i zajedno ćemo raditi na pružanju potrebnih kapaciteta", zaključio je Hoti.Ostale vesti

“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020
Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020