Vesti
Politika

Hoti: Dijalog nema alternativu

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da u dijalogu sa Beogradom neće razgovarati o teritorijalnom integritetu i poručio da postoji bliska koordinacija između Vašingtona i evropskih prestonica.
Hoti: Dijalog nema alternativu
Avdulah Hoti (Foto KDI)

Avdulah Hoti je na konferenciji za novinare u Prištini nakon povratka iz Brisela rekao da "ne govorimo o teritorijalnom integritetu i unitarnom sistemu", prenosi Kosovo onlajn.

Kosovski premijer je naglasio da nema sumnje ko će predvoditi prištinsku delegaciju u Vašingtonu.

"Verujem da moramo biti svesni nove situacije koja je stvorena. Ko učestvuje pripada domaćinu sastanka", naglasio je Hoti.

Prema njegovim rečima, što se tiče procesa dijaloga, nikada nije bilo sumnje o tome ko vodi delegaciju i ko govori u ime Prištine u vezi s dijalogom.

Hoti je izjavio i da je na svim sastancima koje je održao u Briselu naglasio da dijalog nema alternativu i da je zaključak ovog procesa u interesu Prištine.

"I dalje smo posvećeni dijalogu, jer dijalog nema alternativu. To smo pokazali u Briselu. U našem je interesu da se ovaj proces što pre okonča. Odložili smo posetu Vašingtonu. Posle razgovora sa američkim izaslanikom za dijalog Ričardom Grenelom dogovorili smo uskoro za novi datum sastanka", istakao je Hoti.

Nedavni događaji promenili dinamiku nove vlade

Kako je naveo, program sastanka ostaje isti kako bi se podstakao dijalog kroz ekonomsku agendu.

"Sada se preuzimaju obaveze za samit u Parizu. Čast nam je što smo se izuzetno fokusirali na francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačku kancelarku Angelu Merkel", rekao je Hoti.

Hoti je naveo da je "oslobodilački rat naroda Kosova najveće dostignuće u ostvarivanju nezavisnosti".

Hoti je govorio i o predlogu optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, prenosi Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, nedavni događaji su promenili dinamiku nove kosovske vlade nakon što su Specijalna veća podnela optužnicu.

Teme na sastancima u Briselu od vitalnog interesa

"Oslobodilački rat je najveće dostignuće za sticanje nezavisnosti. Ovaj rat je sveti i proglašenje nezavisnosti legitimizije rat, kao i akt Međunarodnog suda pravde koji priznaje našu nezavisnost koja legitimiše našu borbu za slobodu", naglasio je Hoti.

Hoti je dodao da se mora poštovati pretpostavka nevinosti dok se ne donese odluka.

"Moramo pokazati opreznost u poštovanju naših ustavnih i međunarodnih obaveza", ocenio je Hoti.

Prema njegovim rečima, tema o kojoj se razgovaralo u Briselu na svim tim sastancima od vitalnog interesa, bila je i vizna liberalizacija za stanovnike Kosova.

Kako je naveo, postoji potpuno razumevanje potrebe da se stanovnici KiM slobodno kreću.

"Sada je naša obaveza da ispunimo kriterijume koje smo ispunili za vize. Radićemo sa svakom zemljom EU da pokažemo svoju opredeljenost za reforme. Drugo pitanje o kojem smo razgovarali je borba protiv pandemije. Sada se moramo pripremiti za drugi talas pandemije i zajedno ćemo raditi na pružanju potrebnih kapaciteta", zaključio je Hoti.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021