Vesti
Politika

Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je uveren da u Prištini neće praviti kompromis da bi postigli konačni sporazum sa Beogradom.
Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova
Avdulah Hoti (Foto Kim arhiva)

Avdulah Hoti je u Prizrenu rekao da je neizvesno na koji način će biti nastavljen dijalog posle insistiranja Beograda da otvori temu Zajednice srpskih opština.

Ukoliko dođe do prekida, kaže da to neće biti krivica Prištine, prenose prištinski mediji.

Hoti je istakao da je Zajednica završena tema, zaključena 2013. godine, ali da dijalog neće zastati zbog Prištine.

"Mi smo nezavisna država, imamo jasne principe dogovorene sa našim međunarodnim prijateljima. Na osnovu ovih principa, spremni smo za dijalog. Kosovo je napravilo kompromise 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost", poručio je Hoti.

Đurić: Prištini se ne može verovati

Na izjavu premijera Kosova Avdulaha Hotija da je "neizvesno na koji način će biti nastavljen dijalog posle insistiranja Beograda da otvori temu Zajednice srpskih opština", saopštenjem je reagovao direktor Kancelarije za Kim marko Đurić, koji je naveo da se "Prištini ne može verovati".

"Dijalog Beograda i Prištine jedinstven je po tome što jedna od strana u dijalogu nema čak ni potrebu da se pravda zbog nesprovođenja dogovora, niti trpi ikakve sankcije od strane posrednika u dijalogu", navodi se u saopštenju Đurića.

Ističe se da Beograd neće propustiti priliku da razgovarao bilo kojoj temi, ali da je pitanje "kakav je smisao dijaloga sa nekim koga ne obavezuje ni data reč ni potpis".

"Prištini se ne može verovati, jer poruke koje stižu odande svedoče o nepopravljivoj političkoj nekulturi i nemogućnosti da tamošnje političke strukture usvoje najosnovnija pravila civilizovanog ponašanja, koja očigledno obavezuju sve osim njih", ističe se u saopštenju.

Đurić napominje da je ZSO obaveza Prištine, "i dok god ona ne bude formirana sa svim dogovorenim nadležnostima, nemoguće mi je da zamislim bilo kakav suštinski napredak u dijalogu".Ostale vesti

Petković: Priština u ponedeljak počinje da skida srpske tablice
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je vlasti u Prištini planiraju da u ponedeljek počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamenjuju takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.
  • 19.09.2021
KP: Kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad
Nedaleko od prelaza Jarinje pripadnici Kosovske policije još od sinoć postavljaju kontejnere. Radovi su i danas u toku, uverili su se novinari KoSSeva na licu mesta. Kako je potvrđeno za taj portal, kontejneri se postavljaju „s ciljem poboljšanja uslova rada policijskih službenika za nadzor granice“.
  • 19.09.2021
Preko 1.000 kazni zbog nepoštovanja mera
Kosovska policija saopštila je da je tokom protekla 24 sata u različitim gradovima Kosova izdato 1.160 kazni zbog nepoštovanja preporučenih antikovid mera Vlade Kosova.
  • 19.09.2021
Miroslav Lajčak sutra i preksutra u Beogradu
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće u ponedeljak i utorak u Beogradu radi razgovora o primeni sporazuma postignutih u procesu dijaloga i napretku u pregovorima o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.
  • 19.09.2021
Vučić: Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa Predsedniom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu da je razgovor trajao dva sata, da je razgovarano o mnogim temama i da turski predsednik podržava dijalog Beograda i Prištine.
  • 18.09.2021
Osmani: Otvoreni Balkan koristi samo Srbiji
„Srbija se pokazala kao trampolina ruskog malignog uticaja u celom regionu“, kaže u intervjuu za Dojče vele predsednica Kosova Vjosa Osmani. Dok hvali Berlinski proces, kritikuje inicijativu Otvoreni Balkan.
  • 18.09.2021