Vesti
Politika

Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države

Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Avdulah Hoti (Foto Kosovapress)

Avdulah Hoti navodi da je jedan od ciljeva pobeda nad kovidom 19 i ekonomski oporavak nakon pandemije.

"Ostali ciljevi su - jačanje države, napredovanje demokratije, suzbijanje negativnih pojava, naročito kriminala i korupcije, ekonomski razvoj zasnovan na tržišnoj ekonomiji sa povećanjem zaposlenosti i investicija", rekao je Hoti.

Sledeći cilj, dodao je on, je "preuzimanje pune odgovornosti kao vlade u skladu sa Ustavom za unapređenje dijaloga sa Srbijom u uskoj saradnji sa EU i SAD, ne dozvoljavajući promenu granica i razmenu teritorija".

U borbi protiv širenja koronavirusa, Hoti je rekao da su programom vlade predviđena dva stuba.

"Prvo, mere tokom hitne faze u kojima planiramo da zdravstveni sistem bude u potpunosti mobilizovan i podignemo svest građana. Preduzimamo protokole koje su razvili SZO i Evropska komisija kako bi omogućili postepeno vraćanje u normalu ", naveo je Hoti na drugoj sednici vlade u Prištini na kojoj je usvojen program za naredne tri godine.

Dodao je da dugoročne mere za rešavanje pandemije uključuju stvaranje kapaciteta za obavljanje veoma velikog broja testova na celom Kosovu, brzim i decentralizovanim procedurama koje integrišu sve nivoe zdravstvenog sistema, kao i javni i privatni zdravstveni sistem koji treba da ima kapacitet potreban da se ubuduće izborimo ako se pandemije ponove.Ostale vesti

Kosnet: Tramp je kreativno ime za jezero

Ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnet održao je danas virtualni okrugli sto sa desetak kosovskih medija, u okviru kojeg je odgovarao na pitanja o aktuelnim temama.

  • 01.10.2020
Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je uveren da u Prištini neće praviti kompromis da bi postigli konačni sporazum sa Beogradom.
  • 01.10.2020
Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.
  • 01.10.2020
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020