Vesti
Politika

Hodžis: Nedostaje strategija Zapada na Balkanu

Nekadašnji komandant američkih trupa u Evropi, penzionisani general Ben Hodžis izjavio je da stabilan Balkan nije ni u najmanjem interesu Rusije i dodao da Moskva želi da spreči zemlje - među njima i Srbiju - u njihovim daljim zapadnim integracijama.
Hodžis: Nedostaje strategija Zapada na Balkanu
General Ben Hodžis (Foto preuzet sa portala baltdefcol.org)

Na pitanje da li bi Zapadni Balkan mogao postati sledeća meta Kremlja, Hodžis je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao da je Rusija uvek pretpostavljala da može da manipuliše stvarima na Balkanu, jer Zapad nije dosledno obraćao dovoljno pažnje na taj region.

„Evropska unija, na primer, nije bila voljna ili sposobna da brže integriše zemlje Zapadnog Balkana. SAD su pokazale da tamo imaju strateške interese, ali samo povremeno. Zbog nedostatka održive strategije sa naše strane – za ceo crnomorski region, sa Balkanom na jednoj i Kavkazom na drugoj strani – Rusija je iskoristila situaciju“, rekao je Hodžis.

On je ocenio da bi SAD, NATO i EU trebalo da strateški razmišljaju o Zapadnom Balkanu, ali i o širem crnomorskom području, jer što se dešava u regionu pogađa i Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku.

Na pitanje kakve bi mogle biti posledice odbijanja Srbije da uvede sankcije Rusiji Hodžis je rekao da je Srbija važna iz više razloga.

"To je najveća vojna sila na Zapadnom Balkanu. Mislim da ona nije uverena u podršku Zapada i SAD. Postoje različite grupe, boračke organizacije, naravno i crkve, dakle grupe koje ja vidim kao agente Kremlja. Zbog toga je strateško razmišljanje toliko važno", dodao je.

Razlike o Kosovu duboke, ali nisu nepremostive

Upitan kakve bi posledice rat u Ukrajini mogao imati na Kosovo, Hodžis je rekao da bi trebalo ostaviti prostora liderima Kosova i Srbije da mogu da pregovaraju.

"Bez naših crvenih linija, bez naših lekcija, dajmo prostora dvojici lidera da zaista međusobno razgovaraju", rekao je dodajući da su "razlike duboke, ali da nisu nepremostive, ako se liderima obe zemlje pruži mogućnost i podrška da rade jedni sa drugima".

"Zapad mora da pokaže da ne dozvoljava loše ponašanje. Ne moramo sve vreme da demonizujemo Srbiju, ali, istovremeno, moramo da obezbedimo da se sve strane pridržavaju međunarodnog prava i prethodnih sporazuma", naveo je.

Naglasio je da "konačno, SAD i EU moraju pokazati trajni interes" jer bi to podstaklo lidere s obe strane da se angažuju na produktivniji način.

Kfor sidro stabilnosti u regionu

Hodžis je rekao da razume zašto Kosovo želi da uđe u NATO i da se nada da će se to jednog dana dogoditi.

"Ali kratkoročno, pre nego što govorimo o članstvu u NATO, SAD i EU moraju imati održivu strategiju za region, koja se bavi ekonomskim razvojem, kao i bezbednošću i svim onim što je suština jednog liberalnog demokratskog društva, kao što su slobodni mediji ili transparentnost u finansijskim institucijama i pravnim sistemima", naglasio je.

Na pitanje kakve su šanse da SAD udovolje zahtevu Kosova da tamo uspostave stalnu vojnu bazu Hodžis je rekao da veruje da je "NATO mirovna misija KFOR pravi odgovor".

"Mislim da KFOR - sa relativno malim državnim investicijama - nudi sidro stabilnosti. Sećam se kada sam bio u vojsci, pre samo nekoliko godina... Ne želim da budem previše detaljan, ali su mi visoki zvaničnici u Albaniji i Srbiji rekli: ’Molim vas, ne napuštajte KFOR’. To je jedino sidro stabilnosti u regionu. Činjenica da ga obe strane tamo poštuju, mislim da je veoma moćna. NATO radi pravu stvar nastavljajući misiju KFOR-a", naveo je.Ostale vesti

Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022