Vesti
Politika

Hodžis: Nedostaje strategija Zapada na Balkanu

Nekadašnji komandant američkih trupa u Evropi, penzionisani general Ben Hodžis izjavio je da stabilan Balkan nije ni u najmanjem interesu Rusije i dodao da Moskva želi da spreči zemlje - među njima i Srbiju - u njihovim daljim zapadnim integracijama.
Hodžis: Nedostaje strategija Zapada na Balkanu
General Ben Hodžis (Foto preuzet sa portala baltdefcol.org)

Na pitanje da li bi Zapadni Balkan mogao postati sledeća meta Kremlja, Hodžis je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao da je Rusija uvek pretpostavljala da može da manipuliše stvarima na Balkanu, jer Zapad nije dosledno obraćao dovoljno pažnje na taj region.

„Evropska unija, na primer, nije bila voljna ili sposobna da brže integriše zemlje Zapadnog Balkana. SAD su pokazale da tamo imaju strateške interese, ali samo povremeno. Zbog nedostatka održive strategije sa naše strane – za ceo crnomorski region, sa Balkanom na jednoj i Kavkazom na drugoj strani – Rusija je iskoristila situaciju“, rekao je Hodžis.

On je ocenio da bi SAD, NATO i EU trebalo da strateški razmišljaju o Zapadnom Balkanu, ali i o širem crnomorskom području, jer što se dešava u regionu pogađa i Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku.

Na pitanje kakve bi mogle biti posledice odbijanja Srbije da uvede sankcije Rusiji Hodžis je rekao da je Srbija važna iz više razloga.

"To je najveća vojna sila na Zapadnom Balkanu. Mislim da ona nije uverena u podršku Zapada i SAD. Postoje različite grupe, boračke organizacije, naravno i crkve, dakle grupe koje ja vidim kao agente Kremlja. Zbog toga je strateško razmišljanje toliko važno", dodao je.

Razlike o Kosovu duboke, ali nisu nepremostive

Upitan kakve bi posledice rat u Ukrajini mogao imati na Kosovo, Hodžis je rekao da bi trebalo ostaviti prostora liderima Kosova i Srbije da mogu da pregovaraju.

"Bez naših crvenih linija, bez naših lekcija, dajmo prostora dvojici lidera da zaista međusobno razgovaraju", rekao je dodajući da su "razlike duboke, ali da nisu nepremostive, ako se liderima obe zemlje pruži mogućnost i podrška da rade jedni sa drugima".

"Zapad mora da pokaže da ne dozvoljava loše ponašanje. Ne moramo sve vreme da demonizujemo Srbiju, ali, istovremeno, moramo da obezbedimo da se sve strane pridržavaju međunarodnog prava i prethodnih sporazuma", naveo je.

Naglasio je da "konačno, SAD i EU moraju pokazati trajni interes" jer bi to podstaklo lidere s obe strane da se angažuju na produktivniji način.

Kfor sidro stabilnosti u regionu

Hodžis je rekao da razume zašto Kosovo želi da uđe u NATO i da se nada da će se to jednog dana dogoditi.

"Ali kratkoročno, pre nego što govorimo o članstvu u NATO, SAD i EU moraju imati održivu strategiju za region, koja se bavi ekonomskim razvojem, kao i bezbednošću i svim onim što je suština jednog liberalnog demokratskog društva, kao što su slobodni mediji ili transparentnost u finansijskim institucijama i pravnim sistemima", naglasio je.

Na pitanje kakve su šanse da SAD udovolje zahtevu Kosova da tamo uspostave stalnu vojnu bazu Hodžis je rekao da veruje da je "NATO mirovna misija KFOR pravi odgovor".

"Mislim da KFOR - sa relativno malim državnim investicijama - nudi sidro stabilnosti. Sećam se kada sam bio u vojsci, pre samo nekoliko godina... Ne želim da budem previše detaljan, ali su mi visoki zvaničnici u Albaniji i Srbiji rekli: ’Molim vas, ne napuštajte KFOR’. To je jedino sidro stabilnosti u regionu. Činjenica da ga obe strane tamo poštuju, mislim da je veoma moćna. NATO radi pravu stvar nastavljajući misiju KFOR-a", naveo je.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023