Vesti
Politika

Hodžić povodom 100 dana rada: Sve što je urađeno je u korist građana

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave predstavilo je danas u Prištini, povodom obeležavanja prvih 100 dana rada sa novom ministarkom na čelu, dosadašnja dostignuća, izazove, kao i kratkoročne smernice daljeg rada.
Hodžić povodom 100 dana rada: Sve što je urađeno je u korist građana
Adrijana Hodžić (Foto Kim)

Ministarka Adrijana Hodžić kaže da je institucija na čijem je čelu u svakodnevnoj komunikaciji sa opštinama, kako bi koordinisaili evropske agende za opštine.

“Potrudili smo se da obezbedimo jedan deo investicija u opštinama, kako bismo poboljšali kvalitet života građana. Potrudili smo se da utičemo, kako bismo unapredili međuinstitucionalnu saradnju, unapređenje komunikacije između centralnih i lokalnih vlasti, ali i saradnju sa civilnim društvom i međunarodnim partnerima, kao i potencijalnim donatorima. U svim ovim tačkama, mi smo kao ministartvo u saradnji sa svim faktorima i nastojimo da budemo dobar primer i ostalima”, kazala je Hodžićeva.

Ona je istakla da je jedan od glavnih zadataka ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu nadgledanje opština i unapređenje procesa procene zakonitosti opštinskih akata. Govoreći o opštinskim učincima, istakla je da je ovo detalj zbog koga su svi u ministarstvu ponosni.

„Smatramo da ovo može biti primer za ostala ministarstva jer smo izgradili sistem zdravog takmičenja, jednog vrlo transparentnog procesa, gde na osnovu urađenih zadataka, učinka, opštine koje to zaslužuju, budu i podržane. Prvi put ove godine oformljen je poseban podsticajni fond za rodnu ravnopravost u visini od 200 hiljada evra za četiri opštine", navela je ona.

Što se tiče samih investicija, ukupno u poslednjih 100 dana rada, Ministarstvo za administraciju i lokalnu samoupravu potpisalo je memorandume za projekte u visini od 2.861.445 evra.

„Svi projekti koji su finansirani i podržani od strane ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu jesu predloženi od strane lokalnih samouprava. Za sve ove projekte složila se i skupština. Sve što je urađeno, urađeno je u korist građana. Priroda projekata koje smo podržali jeste, najpre, infrastrukturnog tipa“, objasnila je ministarka Hodžić.

Na kraju izlaganja Hodžićeva je navela preporuke, istakavši da se njima treba pozabaviti ozbiljno, kako sa centralnog, tako i sa lokalnog nivoa. Prema njenim rečima, svoj doprinos bi trebalo da pruži i nevladin sektor, kao i sami građani.

„Neophodna je kvalitetnija integracija zajednica u organima lokalne samouprave, transparentnost, neophodno je uključivanje građana u procese donošenja odluka, uključivanje mladih u procese planiranja i primene lokalnih politika, povećanje zastupljenosti žena u institucijama pri odlučivanju, neophodno je unaprediti saradnju između opština“, zaključila je Hodžićeva.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu poručio je da će i u narednom periodu ova misija nastaviti saradnju sa Ministarstvom administarcije i lokalne samouprave, kako bi se obezbedili u bolji uslovi za sve građane na Kosovu.

“Misija Oebs-a je velika misija. Nemamo mnogo fondova, nemamo ni toliko donatora, ali imamo ljude. Imamo stručne ljude i težimo da podržimo vaše ministarstvo i druga ministarstva na Kosovu. Strategija lokalne samouprave usvojena je 2016. godine i to je bio centralni deo naše saradnje sa vašim ministarstvom“, istakao je Bratu.

Adrijana Hodžić imenovana je za ministarku administracije i lokalne samouprave 12. aprila ove godine.Ostale vesti

Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020