Vesti
Politika

Hodžić: Bošnjačka zajednica je zanemarena, potrebna institucionalna podrška

Zbog pandemije kovida-19 Građanska inicijativa „Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić“ neće organizovati velika okupljanja, već će svoju kampanju zasnivati na razgovorima u manjim grupama i putem društvenih mreža. Prioritet im je osnivanje dve opštine sa bošnjačkom većinom, poručuje Hodžićeva.
Hodžić: Bošnjačka zajednica je zanemarena, potrebna institucionalna podrška
Adriana Hodžić (Foto Kosovo online)

Cilj kampanje je dolazak do što većeg broja građana, kako bi saslušali njihove ideje i naš program, kaže za RTV Kim nositeljka liste Adrijana Hodžić.

„Želimo da da pošaljemo jasnu poruku da je bošnjačka zajednica na teritoriji Kosova na neki način zanemarena i smatramo da treba nešto konkretno da se uradi po pitanju ove zajendice, a odnosi se na osnivanje dveju novih lokalnih samouprava sa bošnjačkom većinom. Te dve lokalne samouprave biće zapravo institucije u koje će moći da se smeste i ostale manjinske zajednice koje žive u okolini Prizrena i okolini Peći“, ističe Hodžićeva.

Ona kaže da je za formiranje dve nove opštine portrebna podrška parlamenta i vlade Kosova.

„Jedini način za opstanak i ostanak manjinskih zajendica je upravo institucionalno podržavanje i pružanje mogućnosti da kroz institucije, kroz lokalne samouprave, manjinske zajednice donose odluke u opštinama u kojima žive“, kaže Hodžić za RTV Kim.

Na pitanje zašto bi građani trebalo da daju podršku ovoj inicijativi, Hodžićeva navodi da ona ima iskustva u osnivanju opštine Severna Mitrovica koja je, kako tvrdi, jedina zaista multietnička opština i da to daje rezultate.

„Mi, u jednoj maloj opštini koja ima puno izazova, imamo suživot i to je dobar primer. Želimo da svoje iskustvo podelimo sa ostatkom Kosova jer smatramo da smo, kada su u pitanju manjinske zajednice, zaista ostavljeni po strani, da se dešava asimilacija kojoj moramo da stanemo na put“, zaključuje Adrijana Hodžić.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021