Vesti
Politika

Hodžaj za uzajamno priznanje Kosova i Srbije

Priština i Beograd na kraju dijaloga bi trebalo uzajamno da se priznaju, kaže Enver Hodža.
Hodžaj za uzajamno priznanje Kosova i Srbije
Enver Hodžaj (Foto ambasada-ks.net)

Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj izjavio je danas u Briselu da Priština želi da se dijalog sa Beogradom završi punom normalizacijom odnosa, što podrazumeva i članstvo Kosova u UN i uzajamno piznavanje Srbije i Kosova.

Vlasti u Pritišni žele da se dijalog Beograd-Priština usmeri i završi potpunom normalizacijom, što znači puno uključivanje
kosovskih Srba u kosovski sistem, članstvo Kosova u UN i puno uzajamno diplomatsko priznavanje Srbije i Kosova, rekao je Hodžaj u raspravi u Evropskom parlamentu.

Hodžaj je rekao da Priština i Beograd na kraju tog strateškog dijaloga treba da potpišu sporazum o uzajamnom priznavanju.

On je ocenio da se u periodu od tri do pet godina može doći do mirovnog sporazuma za rešenje svih problema između Srbije i Kosova.

U raspravi u kojoj su učestvovali svi šefovi diplomatija sa Zapadnog Balkana, posebno je naglašavana potreba da se održi process proširenja EU uprkos izvesnom nepoverenju koje postoji unutar Unije i izjavi šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da neće biti proširenja u narednih pet godina.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021