Vesti
Politika

Hodžaj za uzajamno priznanje Kosova i Srbije

Priština i Beograd na kraju dijaloga bi trebalo uzajamno da se priznaju, kaže Enver Hodža.
Hodžaj za uzajamno priznanje Kosova i Srbije
Enver Hodžaj (Foto ambasada-ks.net)

Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj izjavio je danas u Briselu da Priština želi da se dijalog sa Beogradom završi punom normalizacijom odnosa, što podrazumeva i članstvo Kosova u UN i uzajamno piznavanje Srbije i Kosova.

Vlasti u Pritišni žele da se dijalog Beograd-Priština usmeri i završi potpunom normalizacijom, što znači puno uključivanje
kosovskih Srba u kosovski sistem, članstvo Kosova u UN i puno uzajamno diplomatsko priznavanje Srbije i Kosova, rekao je Hodžaj u raspravi u Evropskom parlamentu.

Hodžaj je rekao da Priština i Beograd na kraju tog strateškog dijaloga treba da potpišu sporazum o uzajamnom priznavanju.

On je ocenio da se u periodu od tri do pet godina može doći do mirovnog sporazuma za rešenje svih problema između Srbije i Kosova.

U raspravi u kojoj su učestvovali svi šefovi diplomatija sa Zapadnog Balkana, posebno je naglašavana potreba da se održi process proširenja EU uprkos izvesnom nepoverenju koje postoji unutar Unije i izjavi šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da neće biti proširenja u narednih pet godina.Ostale vesti

Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

  • 20.10.2020
Hoti Lajčaku: Nema zadiranja u

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila Priština, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

  • 20.10.2020
Tači raspisao izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice
Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike opština Podujevo i Severna Mitrovica, koji će biti održani 29. novembra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.
  • 20.10.2020
Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020