Vesti
Politika

Hodžaj za uzajamno priznanje Kosova i Srbije

Priština i Beograd na kraju dijaloga bi trebalo uzajamno da se priznaju, kaže Enver Hodža.
Hodžaj za uzajamno priznanje Kosova i Srbije
Enver Hodžaj (Foto ambasada-ks.net)

Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj izjavio je danas u Briselu da Priština želi da se dijalog sa Beogradom završi punom normalizacijom odnosa, što podrazumeva i članstvo Kosova u UN i uzajamno piznavanje Srbije i Kosova.

Vlasti u Pritišni žele da se dijalog Beograd-Priština usmeri i završi potpunom normalizacijom, što znači puno uključivanje
kosovskih Srba u kosovski sistem, članstvo Kosova u UN i puno uzajamno diplomatsko priznavanje Srbije i Kosova, rekao je Hodžaj u raspravi u Evropskom parlamentu.

Hodžaj je rekao da Priština i Beograd na kraju tog strateškog dijaloga treba da potpišu sporazum o uzajamnom priznavanju.

On je ocenio da se u periodu od tri do pet godina može doći do mirovnog sporazuma za rešenje svih problema između Srbije i Kosova.

U raspravi u kojoj su učestvovali svi šefovi diplomatija sa Zapadnog Balkana, posebno je naglašavana potreba da se održi process proširenja EU uprkos izvesnom nepoverenju koje postoji unutar Unije i izjavi šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da neće biti proširenja u narednih pet godina.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020