Vesti
Politika

Hodžaj: Srbija sve agresivnija prema Kosovu

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj tvrdi da "Srbija postaje sve agresivnija prema Kosovu".
Hodžaj: Srbija sve agresivnija prema Kosovu
Enver Hodžaj (Foto nspm.rs)

Hodžaj je u intervjuu za prištinski list "Zeri" rekao da se Srbija "protivi skoro svakom prisustvu Kosova na međunarodnim sastancima", te da "srpski zvaničnici postaju sve agresivniji kada je u pitanju predstavljanje Kosova na međunarodnim sastancima".

On je to izjavio dan nakon što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao da je početkom ove sedmice napustio skup u Varšavi na kojem je Hodžaj tvrdio da je Srbija kriva za ratove u bivšoj Jugoslaviji.

Dačić je danas kazao da je pre nego je odlučio da napusti skup sačekao da vidi kakva će biti reakcija predstavnika EU, ali da je ta reakcija izostala.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023