Vesti
Politika

Hodžaj: Rešenje krize u sporazumu

Enver Hodžaj smatra da je nabolji recept za izlazak iz političke krize sporazum između DPK Hašima Tačija, Demokratskog DSK Isa Mustafe i ABK Ramuša Haradinaja.

Hodžaj: Rešenje krize u sporazumu
Enver Hodžaj (Foto arhiva Kim)

Ministar spoljnih poslova Kosova je za TV Albanije istakao da bi sporazum između DPK-DSK i ABK omogućio izlazak Kosova iz političke krize dodajući da je važno da se formira vlada koja bi se usmerila na važne reforme, kao i na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
 
"Mislim da bi za nekoliko nedelja mogli da prevazidjemo ovo stanje. Ako se to ne desi i ako ne budemo u stanju da razrešimo ovu političku krizu Kosovo očekuje degredacija u državnom, ekonomskom i ostalim vitalnim sferama i vraćanje u nazad", rekao je Hodžaj, prenose prištinski mediji.

Sa druge strane, zamenik predsednika pokreta Samoopredeljenje Spend Ahmeti je za agenciju Kosovapreš rekao da snažno veruje u parlamentarnu većinu koja postoji u skupstini Kosova i veruje da će ta većina formirati instititucije.

On je napomenuo i da sporazum koalicionog bloka DSK-ABK-IK sa Samoopredeljenjem nije konačan, jer je vezan samo za osnovne prinicipe, ali ne i za vladu Kosova.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020