Vesti
Politika

Hodžaj nagovestio - o razmeni teritorija u Briselu

Zamenik kosovskog premijera, Enver Hodžaj, “nagovestio je“ da je razmena teritorija između Kosova i Srbije i dalje na stolu, preneo je KoSSev pozivajući se na britansku agenciju Rojters.
Hodžaj nagovestio - o razmeni teritorija u Briselu
Enver Hodžaj (Foto Kim)

Hodžaj ipak nije naveo detalje o mogućim oblastima koje bi bile uključene u razmenu teritorija.

“Kakve bi elemente sporazum mogao da ima, još je rano da se govori o tome, jer smo u ranoj fazi pregovora“, kazao je Hodžaj, a prenosi KoSSev.

Ovo je prvi put da je jedan zvaničnik iz Beograda ili Prištine posredno potvrdio da postoji mogućnost razmene teritorije između dve strane u dijalogu, a o čemu se u javnosti spekuliše od početka godine. Tvrdnje da se pregovara o razmeni teritorija, odnosno podeli, demantovali su ranije i srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Na pitanje kada očekuje da će Beograd i Priština da postignu dogovor, Hodžaj je rekao da se nada da će to da bude do kraja godine ili narednog proleća.

Naveo je dalje da mogu da potpišu samo sporazum koji “uključuje priznanje“.

”Ne možemo da potpišemo bilo koji drugi sporazum”, rekao je, navodeći da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić ”poslednji čovek u Srbiji kojem veruju“.

Ali je dalje, prenosi Rojters, izrazio nadu da poverenje može da se gradi u pregovaračkom procesu, rekavši da nema nikog drugog sa kim bi mogli da pregovaraju, jer “on kontroliše sve u Srbiji“.Ostale vesti

Ambasador Hovenijer: Akcija na severu uticala na bilateralne odnose SAD i Kosova
Verujemo da je (policijska akcija na severu) imala negativni uticaj na reputaciju Kosova, unazadila je naše napore da normalizujemo odnose Kosova i Srbije, a to je sekretar Blinken rekao u svojoj izjavi, kao što smo i mi rekli. Ona je uticala na naše bileteralne odnose, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer u razgovoru sa novinarima u Prištini.
  • 30.05.2023
Pojačava se prisustvo NATO snaga na Kosovu
Počelo je raspoređivanje dodatnih snaga Kfora na Kosovu kao podrška vojnicima u ovoj misiji, saopšteno je iz komande združenih snaga NATO u Napulju.
  • 30.05.2023
Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023