Vesti
Politika

Hodžaj: Moguće dalje povlačenje priznanja Kosova

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci Enver Hodžaj izjavio je da je priznanje Kosova povuklo 13 država i upozorio da bi još 10 država moglo da povuče priznanje, prenosi dnevnik Zeri.
Hodžaj: Moguće dalje povlačenje priznanja Kosova
Enver Hodžaj (Foto Kim)

Zeri navodi da se Ministarstvo spoljnih poslova usprotivilo tome, dok bivše kosovske diplomate krive isto ovo ministarstvo za povlačenje i ne donošenje novih priznanja za Kosovo.

Prošlo je godinu i po dana od kada Kosovo nije dobilo novo priznanje nijedne države na svetu. Priznalo ih je 116 država, ali neke od njih, tačnije 13 država, izjavile su da su ponovo pregledale odluku o priznanju i shodno tome je povukle.

Hodžaj je u medijima potvrdio povlačenje priznanja Kosova od strane ovih država i upozorio na mogućnost povlačenja daljih priznavanja nezavisnosti Kosova u narednim danima. Rekao je da postoje izveštaji da će oko 10 država povući priznanje Kosova.

U Ministarstvu spoljnih poslova rekli su za Zeri da Kosovo nije dobilo nikakvu najavu od bilo koje države o povlačenju priznanja, dodajući da je Ministarstvo spoljnih poslova Češke takođe negiralo izjave svog predsednika Miloša Zemana o mogućnosti povlačenja priznanja.

Podsećaju da je prema Međunarodnom javnom pravu priznavanje jednostrani, međunarodni neopozivi pravni akt, što znači da se ne može povući.Ostale vesti

Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020