Vesti
Politika

Hodžaj: Moguće dalje povlačenje priznanja Kosova

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci Enver Hodžaj izjavio je da je priznanje Kosova povuklo 13 država i upozorio da bi još 10 država moglo da povuče priznanje, prenosi dnevnik Zeri.
Hodžaj: Moguće dalje povlačenje priznanja Kosova
Enver Hodžaj (Foto Kim)

Zeri navodi da se Ministarstvo spoljnih poslova usprotivilo tome, dok bivše kosovske diplomate krive isto ovo ministarstvo za povlačenje i ne donošenje novih priznanja za Kosovo.

Prošlo je godinu i po dana od kada Kosovo nije dobilo novo priznanje nijedne države na svetu. Priznalo ih je 116 država, ali neke od njih, tačnije 13 država, izjavile su da su ponovo pregledale odluku o priznanju i shodno tome je povukle.

Hodžaj je u medijima potvrdio povlačenje priznanja Kosova od strane ovih država i upozorio na mogućnost povlačenja daljih priznavanja nezavisnosti Kosova u narednim danima. Rekao je da postoje izveštaji da će oko 10 država povući priznanje Kosova.

U Ministarstvu spoljnih poslova rekli su za Zeri da Kosovo nije dobilo nikakvu najavu od bilo koje države o povlačenju priznanja, dodajući da je Ministarstvo spoljnih poslova Češke takođe negiralo izjave svog predsednika Miloša Zemana o mogućnosti povlačenja priznanja.

Podsećaju da je prema Međunarodnom javnom pravu priznavanje jednostrani, međunarodni neopozivi pravni akt, što znači da se ne može povući.Ostale vesti

Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021
Nisu verifikovane liste Samoopredeljenja, AAK, Nisma...
Članovi CIK-a su na glasanju za verifikovanje liste Samopredeljenja glasali rezultatom pet "za" i pet "protiv". Za verifikovanje je potrebno šest glasova članova CIK-a.
  • 23.01.2021
Dačić: SPS sa Srpskom listom izlazi na kosovske izbore
Na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara na Kosovu tamošnji socijalisti nastupiće zajedno sa Srpskom listom, najavio je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić posle sastanka s kandidatima za poslanike.
  • 22.01.2021
Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021