Vesti
Politika

Hodžaj: Međusobno priznavanje na kraju dijaloga

”Kosovo, kao što je to slučaj sa Srbijom, treba da bude nagrađeno za posao obavljen kod kuće i u okviru dijaloga Prištine i Beograda uz to, jedini prirodan završetak aktuelnog dijaloga je međusobno priznavanje smatra kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.
Hodžaj: Međusobno priznavanje na kraju dijaloga
Enver Hodžaj (Foto ambasada-ks.net)

Hodžaj je pred spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta izjavio da je plan Prištine da ove godine podnese zahtev za status kandidata u Evropskoj uniji.

Tri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i primene Agende o evropskim reformama, Kosovo je, tvrdi Hodžaj, spremno da aplicira za evropsko članstvo.

Kosovski ministar spoljnih poslova iznosi utisak da, i pored dobrog posla kod kuće i u dijalogu, Kosovo nema tretman kakav zaslužuje.

“Shvatamo da EU ne tretira Kosovo na jednak način kako podržava Srbiju. Želeli bismo da vidimo da se Srbija približava EU, shvatamo šta za Kosovo i region znači postojanje anti-evropske Srbije. Jako želimo da vidimo Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo kao deo EU”, rekao je Hodžaj.

Istovremeno, dodaje, “treba da budemo nagrađeni za posao koji radimo kod kuće, kao što treba da budemo nagrađeni u dijalogu kao što su nagrađene naše kolege iz Srbije, a to sada nije slučaj”.

Hodžaj je istakao da je veoma iskren kada kaže da veruje da “loša istorija između Kosova i Srbije, sukobi i rat koji se zbio”, nije zbog univerzitetskih diploma, i da to nije bilo zbog prepoznavanja ličnih karata, zbog carinskih pečata.

Bilo je, tvrdi kosovski ministar spoljnih poslova, to zbog “želje Srbije da dominira regionom, zbog želje da imaju kosovsku teritoriju bez Albanaca”.

Zato, “sve dok Srbija ne priznaje Kosovo, neće se promeniti ni agenda koja je dovela do konflikta dva društva”.

“Jedan od najjednostavnijih načina da se to menja je međusobno priznavanje”, ocenio je Hodžaj.

“Mislimo da u srednjeročnom periodu Kosovo i Srbija mogu naći načina da se Kosovo primi u UN, drugi korak treba da bude međusobno priznanje, a treći pomirenje dva društva. Nezavisno Kosovo nije pobeda nad Srbijom, to je naše pravo kao zemlje, države”, rekao je Hodžaj.

Kosovoski ministar nije želeo da komentariše najave sa albanske strane da, u slučaju gašenja evropskih perspektiva treba stvarati veliku Albaniju, navodi Glas Amerike.

Umesto njega, to je prokomentarisala izvestiteljka EP za Kosovo, Ulrike Lunaček, koja je konstatovala da "nisu od pomoći ti pozivi za stvaranje “Velike Albanije”.

“Ne pomažu ni onima koji žele nezavisno Kosovo, koji žele da Albanci budu deo vlasti u Makedoniji, ne pomažu ni napretku Albanije, jednostavno, takvi pozivi nikome nisu od koristi. Ne pokušavajte ponovo sa menjanjem granica, to nije od pomoći”, poručila je Lunaček.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023