Vesti
Politika

Hodžaj: Brisel isto da nagradi i Prištinu i Beograd

Potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj rekao je da je u ime vlade uputio pismo komesaru EU za proširenje Johanesu Hanu u kojem se izražava zabrinutost Prištine zbog neizvesnosti evropske perspektive za Kosovo u novoj strategiji EK.
Hodžaj: Brisel isto da nagradi i Prištinu i Beograd
Enver Hodžaj (Foto Rojters)

Kako piše Koha ditore, Hodžaj u pismu kaže da je neophodno, pre nego što strategija bude finalizovana, da se utvrde jasne vremske odrednice i kriterijumi koje Kosovo treba da ispuni tokom procesa integracije.

"Ako učestvujemo u dijalogu i ako smo faktor stabilnosti i mira u regionu, ako ispunjavamo kriterijume, primenjujemo SSP, postavlja se pitanje kako ćemo biti nagrađeni. Za nas je veoma važno da na kraju dijaloga i Kosovo i Srbija dobiju istu nagradu. U svakom drugom scenariju, dijalog bi bio besmislen", piše u pismu, navodi se u pregledu štampe Unmika.Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021