Vesti
Politika

Hodžaj: Ako se Srbija ne izvini, Kurti da otkaže susret s Vučićem

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj pozvao je premijera Kosova Aljbina Kurtija da otkaže sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ukoliko se Srbija do 15. juna ne izvini za zločine na Kosovu.
Hodžaj: Ako se Srbija ne izvini, Kurti da otkaže susret s Vučićem
Enver Hodžaj (Foto Tviter Enver Hodžaj)

"Ako se Srbija ne izvini do 15. juna za genocid počinjen na Kosovu, Aljbin Kurti ne bi trebalo da sedi na sastanku sa Vučićem", rekao je Hodžaj, a prenosi prištinska Ekonomija onlajn.

On smatra da se neuspeh Kurtijeve vlade ogleda u nedostatku vladinog programa, neuspehu u spoljnoj politici i pristupu dijalogu sa Beogradom i ocenjuje da spoljna politika aktuelne vlade u Prištini "ponižava položaj Kosova".

Hodžaj kaže da bi moglo da se desi da Kosovo "završi bez prave državnosti, poput Tajvana, Kipra i Palestine".

Navodi i da dijalog Beograda i Prištine nije popularna tema, ali da je vitalna za "postojanje Kosova".

"Trebamo dijalog koji pridružuje Kosovo UN i zaključuje kosovsku državnost. Kurti je tvrdio da neće nastaviti stari dijalog već započeti novi. Kažem Kurtiju da bi u tom slučaju trebalo da donese novu rezoluciju", poručio je Hodžaj.

On smatra da su posete Beogradu i Prištini specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera, pokazale da EU i SAD ozbiljno shvataju ovo pitanje.

Prema njegovim rečima, vlada u Prištini nije politički pripremljena za dijalog, nema platformu i nije spremna na diplomatskom polju.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022