Vesti
Politika

Hodžaj: Ako se Srbija ne izvini, Kurti da otkaže susret s Vučićem

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj pozvao je premijera Kosova Aljbina Kurtija da otkaže sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ukoliko se Srbija do 15. juna ne izvini za zločine na Kosovu.
Hodžaj: Ako se Srbija ne izvini, Kurti da otkaže susret s Vučićem
Enver Hodžaj (Foto Tviter Enver Hodžaj)

"Ako se Srbija ne izvini do 15. juna za genocid počinjen na Kosovu, Aljbin Kurti ne bi trebalo da sedi na sastanku sa Vučićem", rekao je Hodžaj, a prenosi prištinska Ekonomija onlajn.

On smatra da se neuspeh Kurtijeve vlade ogleda u nedostatku vladinog programa, neuspehu u spoljnoj politici i pristupu dijalogu sa Beogradom i ocenjuje da spoljna politika aktuelne vlade u Prištini "ponižava položaj Kosova".

Hodžaj kaže da bi moglo da se desi da Kosovo "završi bez prave državnosti, poput Tajvana, Kipra i Palestine".

Navodi i da dijalog Beograda i Prištine nije popularna tema, ali da je vitalna za "postojanje Kosova".

"Trebamo dijalog koji pridružuje Kosovo UN i zaključuje kosovsku državnost. Kurti je tvrdio da neće nastaviti stari dijalog već započeti novi. Kažem Kurtiju da bi u tom slučaju trebalo da donese novu rezoluciju", poručio je Hodžaj.

On smatra da su posete Beogradu i Prištini specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera, pokazale da EU i SAD ozbiljno shvataju ovo pitanje.

Prema njegovim rečima, vlada u Prištini nije politički pripremljena za dijalog, nema platformu i nije spremna na diplomatskom polju.Ostale vesti

’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021
Obradović vodi patriotski blok
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji "Novi ljudi za promenu sistema".
  • 02.12.2021
Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021