Vesti
Politika

Hodžaj: Ako se Srbija ne izvini, Kurti da otkaže susret s Vučićem

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj pozvao je premijera Kosova Aljbina Kurtija da otkaže sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ukoliko se Srbija do 15. juna ne izvini za zločine na Kosovu.
Hodžaj: Ako se Srbija ne izvini, Kurti da otkaže susret s Vučićem
Enver Hodžaj (Foto Tviter Enver Hodžaj)

"Ako se Srbija ne izvini do 15. juna za genocid počinjen na Kosovu, Aljbin Kurti ne bi trebalo da sedi na sastanku sa Vučićem", rekao je Hodžaj, a prenosi prištinska Ekonomija onlajn.

On smatra da se neuspeh Kurtijeve vlade ogleda u nedostatku vladinog programa, neuspehu u spoljnoj politici i pristupu dijalogu sa Beogradom i ocenjuje da spoljna politika aktuelne vlade u Prištini "ponižava položaj Kosova".

Hodžaj kaže da bi moglo da se desi da Kosovo "završi bez prave državnosti, poput Tajvana, Kipra i Palestine".

Navodi i da dijalog Beograda i Prištine nije popularna tema, ali da je vitalna za "postojanje Kosova".

"Trebamo dijalog koji pridružuje Kosovo UN i zaključuje kosovsku državnost. Kurti je tvrdio da neće nastaviti stari dijalog već započeti novi. Kažem Kurtiju da bi u tom slučaju trebalo da donese novu rezoluciju", poručio je Hodžaj.

On smatra da su posete Beogradu i Prištini specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera, pokazale da EU i SAD ozbiljno shvataju ovo pitanje.

Prema njegovim rečima, vlada u Prištini nije politički pripremljena za dijalog, nema platformu i nije spremna na diplomatskom polju.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021