Vesti
Politika

Hodža: Cilj Prištine da Srbija prizna Kosovo

Cilj Prištine u dijalogu sa Beogradom je međusobno priznanje i normalizacija odnosa, izjavila je kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža.
Hodža: Cilj Prištine da Srbija prizna Kosovo
Durata Hodža (Foro Ministarstvo za evropske integracije)

Ona ističe i da su se obe delagacije saglasile da dijalog ne može trajati večno.

Ona je za austrijsku agenciju APA izjavila da "Priština i Beograd ne žele da spreče jedna drugu u procesu pristupanja EU".

Imamo dobre odnose sa susedima. Srbija se protivi da prizna nezavisnost Kosova, ali postoji jedinstvo oko toga da dijalog ne može biti beskonačno“, rekla je uz opasku da je normalizacija odnosa uslov za članstvo Beograda u EU.

Govoreći o severu Kosova, Hodža kaže da Beograd nema negativan uticaj na srpsko stanovništvo na tom području, gde građani žele da budu jednako tretirani.

"Integracijom srpskih pravosudnih organa u pravosuđe Kosova to je omogućeno“, ukazala je ona dodajući da su prošle godine po prvi put srpske i kosovske sudije, državni tužioci i službenici radili po kosovskom zakonu, što je, kako je kazala, rezultat dijaloga.

O ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića i istrazi tog ubistva, ona kaže da bi se do rezultata brže došlo kada bi se saradnja sa inostranim bezbednosnim službama odvijala direktno, a ne preko Euleksa.

Ubistvo Olivera Ivanovića je, prema njenim rečima, pokazalo da je članstvo Kosova u u Europol-u i Interpolu neophodno kako bi se poboljšala razmena tih informacija.

„Kosovo sarađuje u istrazi, naravno, sa bezbednosnim vlastima drugih država, ali bi brže došli do rezultata ako saradnja ne bi morala da ide preko Euleksa", istakla je Hodža.Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021