Vesti
Politika

Hoće li biti srpskih izbora na Kosovu?

Srbima na Kosovu će biti dozvoljeno da glasaju na srpskim parlamentarnim izborima 16. marta, a za njihovo sprovođenje biće zadužena Misija OEBS-a na Kosovu, piše prištinski dnevnik Zeri.
Hoće li biti srpskih izbora na Kosovu?
Foto KIM

Dnevnik se poziva na neimenovanog visokog zvaničnika Vlade Srbije u ostavci koji kaže da su počeli razgovori o organizaciji izbora i da se sada razgovara o tome u kojim će kosovskim opštinama biti organizovani.

Predstavnici zvanične Prištine nisu protiv učešća Srba na izborima, jer im to omogućava dvojno državljanstvo, ali su protiv održavanja tih izbora na teritoriji Kosova.

Prema neimenovanom zvaničniku Srbije, najdiskutabilnije pitanje je gde će se prebrojavati glasovi, na teritoriji Kosova ili van njega, i kako će izgledati glasački listići.

"Ostaje da se dogovorimo o prebrojavanju glasova, gde će ono biti, na Kosovu ili van njega. Razgovara se i o predizbornoj kampanji, da li će je biti ili ne. Što se tiče glasačkih listića, razgovara se o tome kako će izgledati oni koji će se koristiti na Kosovu. Jedan model je da na njima bude napisano ’srpska dijaspora’" , rekao je funkcioner i dodaje da je predlog za taj model dala Evropska unija.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika taj predlog je dat kako bi se postigao dogovor da Priština popusti u vezi s održavanjem srpskih izbora na Kosovu.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022