Vesti
Politika

Hoće li biti srpskih izbora na Kosovu?

Srbima na Kosovu će biti dozvoljeno da glasaju na srpskim parlamentarnim izborima 16. marta, a za njihovo sprovođenje biće zadužena Misija OEBS-a na Kosovu, piše prištinski dnevnik Zeri.
Hoće li biti srpskih izbora na Kosovu?
Foto KIM

Dnevnik se poziva na neimenovanog visokog zvaničnika Vlade Srbije u ostavci koji kaže da su počeli razgovori o organizaciji izbora i da se sada razgovara o tome u kojim će kosovskim opštinama biti organizovani.

Predstavnici zvanične Prištine nisu protiv učešća Srba na izborima, jer im to omogućava dvojno državljanstvo, ali su protiv održavanja tih izbora na teritoriji Kosova.

Prema neimenovanom zvaničniku Srbije, najdiskutabilnije pitanje je gde će se prebrojavati glasovi, na teritoriji Kosova ili van njega, i kako će izgledati glasački listići.

"Ostaje da se dogovorimo o prebrojavanju glasova, gde će ono biti, na Kosovu ili van njega. Razgovara se i o predizbornoj kampanji, da li će je biti ili ne. Što se tiče glasačkih listića, razgovara se o tome kako će izgledati oni koji će se koristiti na Kosovu. Jedan model je da na njima bude napisano ’srpska dijaspora’" , rekao je funkcioner i dodaje da je predlog za taj model dala Evropska unija.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika taj predlog je dat kako bi se postigao dogovor da Priština popusti u vezi s održavanjem srpskih izbora na Kosovu.Ostale vesti

Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023