Vesti
Politika

Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?

Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Sa prošlih izbora (Foto Kim arhiva)

Da li će glasanje biti omogućeno državnljanima Srbije na Kosovu, RTV Kim je pokušala da sazna u OEBS-u u Prištini. Međutim, portaparol ove misije Senad Šabović nije imao previše informacija.

Kazao je da "zna samo ono što je RIK objavio", ali i da postoji komunikacija OEBS-a i državnih organa u Srbiji oko sprovođenja izbora, ne iznoseći druge detalje.

"U komunikaciji smo i to jedino mogu da kažem, ništa više od toga. Nikakav drugi komentar", naveo je Šabović.

Na koji način će se organizovati srpski izbori na Kosovu ne znaju ni predstavnici lokalnih vlasti po srpskom sistemu.

"Nemam trenutno inforamciju o tome, ništa zvanično nismo dobili. Kada bude bilo više informacija, onda ćemo se obratiti medijima, kazao je kratko za RTV Kim predsednik PO Priština Ljubinko Karadžić koji je i poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu.

Predstavnici kosovske vlade se još uvek nisu oglašavali o tome hoće li biti omogućeno glasanje Srbima na Kosovu na izborima 21. juna.

Podsetimo, republička izborna komisija (RIK) usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu. Rešenje je doneto na osnovu predloga Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva spoljnih poslova.Ostale vesti

Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020
Da li je Kosovo tema protesta?
Nekoliko hiljada ljudi okupilo se sinoć ispred Skupštine Srbije nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio oštre mere u borbi protiv koronavirusa. Okupljeni su podsećali, između ostalog, da je „Kosovo deo Srbije“. Deo demonstranata tokom večeri je upao u Skupštinu, nakon čega je policija upotrebila suzavac i fizičku silu. Građani su se sinoć okupljali i u Novom sadu i Kragujevcu. Redakcija RTV Kim je pokušala da sazna koliko je visoko na agendi nezadovoljnih politikom predsednika Srbije aktuelna situacija u vezi sa Kosovom.
  • 08.07.2020
Osmanijeva za razrešenje predstavnika Srpske liste
Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani pozvala je sve parlamentarne političke stranke da joj se pridruže u usvajanju Rezolucije, kojom će od vlade u Prištini biti zatraženo da razreši svoje članove koji se, kako je ocenila, pridružuju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u političko-diplomatskoj bici protiv ovdašnjih vlasti.
  • 08.07.2020
Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020