Vesti
Politika

Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati

Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Skender Hiseni (Foto AFP)

Hiseni je rekao da se u Briselu razgovara o elementima konačnog sporazuma, a njihova primena započeće tek nakon priznanja, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

„U prvom redu, nije poznato šta će sadržati konačni sporazum Kosova i Srbije. Što se tiče primene bilo kog elementa sporazuma, oni se primenjuju isključivo nakon potpisivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju. Dakle, trenutno se u Briselu razgovara o elementima opšteg sporazuma i svaki od tih elemenata biće primenjen tek nakon potpisivanja sporazuma“, rekao je Hiseni.

Komentarišući Lajčakovu izjavu da “ustav nije Biblija”, Hiseni je rekao da ni u kom slučaju neće doći do ustavnih promena na Kosovu.

„Ne znam o čemu je gospodin Lajčak govorio, to bi trebalo pitati njega. U svakom slučaju, ustavni poredak na Kosovu se ne menja ni u jednoj varijanti u konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije “, rekao je Hiseni.

Upitan da li je Srbija uslovila nastavak dijaloga sprovođenjem sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu, rekao je da očekuje da će ovaj proces vrlo brzo započeti.

„Dijalog je u toku i ne mogu da protumačim šta Srbija može da misli, jer je to njihova stvar. U međuvremenu, dijalog nije prekinut i on se nastavlja narednih dana. Bićete obavešteni o datumima kada će dijalog početi da se bavi određenim elementima konačnog sporazuma“, izjavio je on, implicirajući da ne postoji uslovljenost.

Poslednji sastanak kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je 16. jula u Briselu uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja.Ostale vesti

Mehmeti traži podršku Francuske za članstvo Kosova u Interpolu
Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, generalni direktor policije Samedin Mehmeti i šef Jedinice za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava Muhamet Rušiti boravili su u višednevnoj poseti Parizu gde su zatražili podršku Francuske za članstvo Kosova u Interpolu i Europolu.
  • 26.10.2021
Stano: Omogućiti učešće Kosova
Evropska unija zatražila je od organizatora Svetskog prvenstva u boksu, koje se održava u Beogradu, da omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera na tom takmičenju.
  • 25.10.2021
Sledi balkanizacija Kfora, dve trećine snaga iz zemalja regiona
Povlačenje NATO snaga iz Avganistana moglo bi da ubrza proces takozvane "balkanizacije" međunarodne misije na Kosovu u kojoj bi čak dve trećine operativnih snaga Kfora mogli da čine vojnici zemalja bivše Jugoslavije i neposrednog okruženja.
  • 25.10.2021
Srpska lista: Dogovori iz Brisela se moraju sprovoditi
Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević sastali su se danas sa članovima Evropskog saveta za spoljne poslove, kojima su preneli da je potrebno da se Prištini jasno stavi do znanja da mora primeniti sporazume koje je sama potpisala, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.
  • 25.10.2021
Uskoro odluka o zabrani srpskih ’’paralelnih sportskih aktivnosti’’
Ministar kulture, omladine i sporta Kosova, Hajrulah Čeku najavio je da će se ove sedmice odlučivati o zabrani razvoja srpskih „paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu.
  • 25.10.2021
Selaković: Dve misije OEBS u Srbiji
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je, posle razgovora sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helgom Šmid, izjavio da u Srbiji postoje dve misije OEBS – u Beogradu i Prištini.
  • 25.10.2021