Vesti
Politika

Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati

Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Skender Hiseni (Foto AFP)

Hiseni je rekao da se u Briselu razgovara o elementima konačnog sporazuma, a njihova primena započeće tek nakon priznanja, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

„U prvom redu, nije poznato šta će sadržati konačni sporazum Kosova i Srbije. Što se tiče primene bilo kog elementa sporazuma, oni se primenjuju isključivo nakon potpisivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju. Dakle, trenutno se u Briselu razgovara o elementima opšteg sporazuma i svaki od tih elemenata biće primenjen tek nakon potpisivanja sporazuma“, rekao je Hiseni.

Komentarišući Lajčakovu izjavu da “ustav nije Biblija”, Hiseni je rekao da ni u kom slučaju neće doći do ustavnih promena na Kosovu.

„Ne znam o čemu je gospodin Lajčak govorio, to bi trebalo pitati njega. U svakom slučaju, ustavni poredak na Kosovu se ne menja ni u jednoj varijanti u konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije “, rekao je Hiseni.

Upitan da li je Srbija uslovila nastavak dijaloga sprovođenjem sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu, rekao je da očekuje da će ovaj proces vrlo brzo započeti.

„Dijalog je u toku i ne mogu da protumačim šta Srbija može da misli, jer je to njihova stvar. U međuvremenu, dijalog nije prekinut i on se nastavlja narednih dana. Bićete obavešteni o datumima kada će dijalog početi da se bavi određenim elementima konačnog sporazuma“, izjavio je on, implicirajući da ne postoji uslovljenost.

Poslednji sastanak kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je 16. jula u Briselu uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja.Ostale vesti

Hoti se usprotivio odluci da se Vučiću zabrani ulazak na Kosovo
Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da samo premijer može da iznosi zvanične stavove.
  • 26.11.2020
Lajčak upozorava Prištinu zbog zabrane poseta zvaničnika iz Beograda
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je prištinskim predstavnicima da su posete zvaničnika iz Beograda regulisane sporazumom o slobodi kretanja, ističući da svaka zabrana znači kršenje dogovorenog i da u krajnjem slučaju može da izazove eskalaciju tenzija na tarenu.
  • 26.11.2020
Kosnet: Podrška za brzo napredovanje u primeni Vašingtonskog sporazuma
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da ambasada i njeni partneri podržavaju ubrzano sprovođenje sporazuma postignutog u Vašingtonu.
  • 26.11.2020
Haradinaj-Stubla: Prvo izvinjenje za genocid, pa onda Vučićeva poseta Kosovu
Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla, poručila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dobiti dozvolu da poseti Kosovo, "sve dok se ne izvini za genocid počinjen nad narodom Kosova". Reagovao Petar Petković i naveo da je Meljiza Haradinaj akter destabilizacije.
  • 25.11.2020
Suroi: Izbori na Kosovu u naredna tri meseca
Više se ne diskutuje o tome da li će biti izbora na Kosovu, već kada će oni u naredna tri meseca biti održani, smatra publicista Veton Suroi.
  • 25.11.2020
Sporazum: Suočavanje sa prošlošću
Tema novog "Sporazuma" je suočavanje sa prošlošću u svetlu nestalih i raseljenih lica, ali i potvrđenih optužnica Specijalizovanih veća u Hagu protiv nekih od vođa bivše OVK.
  • 25.11.2020