Vesti
Politika

Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu

Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Hiseni i Palmer (Foto Facebook)

Hiseni je na društvenoj mreži Fejsbuk nakon sastnaka napisao da je sa Palmerom imao dug i sadržajan sastanak.

„Nakon što sam obavestio gospodina Palmera o toku dijaloga u Briselu, vodili smo i iscrpan razgovor u cilju koordinacije dijaloga kako bi se proširila dinamika, i izbeglo odlaganje rasprave o konačnom sporazumu o međusobnom priznanju i normalizaciji između Kosova i Srbije“, napisao je Hiseni.

Dodaje i da je uloga SAD, pored EU nezamenljiva.

„Pozvao sam gospodina Palmera na aktivno prisustvo SAD-a za pregovaračkim stolom u Briselu“, napisao je Hiseni.

Kako je Hiseni rekao, Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan ponovio je da Sjedinjene Države cene konstruktivnu posvećenost kosovske vlade i svih institucija Kosova u procesu dijaloga.

„Palmer je naglasio da SAD podržavaju dijalog u Briselu i dodao da će Amerika biti sa nama tokom ovog procesa , kao snažna podrška za pravičan, stabilan i sveobuhvatan sporazum“, napomenuo je Hiseni.

Hiseni je dodao i da se nakon susreta sa Palmerom, takođe sastao i sa još dva američka zvaničnika iz Bele kuće.

„Ti razgovori su takođe bili fokusirani na obnovljeni dijalog u Briselu i opšta dešavanja na Kosovu i u regionu“, zaključio je Hiseni.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020