Vesti
Politika

Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga

Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Skender Hiseni (Foto AFP)

"U roku od 12 meseci očekujemo sporazum sa obostranim priznanjem ili će ceo ovaj proces da propadne. Sve na međunarodnoj sceni govori o trenutku koji Kosovo i Srbija moraju da ugrabe kako bi napredovali. Svako odugovlačenje je neuspeh", rekao je Hiseni prištinskoj TV "Klan".

"Ne znam da li je Srbija to razumela, ali ako namerava da se integriše u EU, trebalo bi", rekao je koordinator kosovske vlade.

Kaže da je na političkoj sceni na Kosovu neophodno jedinstvo da bi se postigao sporazum sa Beogradom, i da se ne protivi tome da se Demokratska partija pridruži aktuelnoj koaliciji.

Pozvao je i pokret Samoopredeljenje da imenuje zvaničnika za dijalog.

"Dijalog sa Srbijom ne može da se nastavi bez parlamentarne većine. Postoji akutna potreba za što širim političkim konsenzusom. Moramo da izađemo jednim glasom u Briselu, verujem i u Vašingtonu", rekao je Hiseni.Ostale vesti

Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020
Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje dogovora, ali polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, ocenio je Vučić.
  • 24.09.2020