Vesti
Politika

Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog

Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Skender Hiseni (Foto AFP)

Skender Hiseni se u Vašingtonu sastao sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Balkan Metju Palmerom i zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost, rekavši da Priština smatra nezamenjivom ulogu Vašingtona u dijalogu sa Beogradom.

"Postoji nepokolebljiva posvećenost u podršci dijalogu započetom u Briselu i snažna podrška sveobuhvatnom, fer i trajnom sporazumu, u smislu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Hiseni Glasu Amerike na albanskom jeziku.

"Videćemo konkretne korake u uključivanju Sjedinjenih Država u dijalog, uporedo sa Evropskom unijom", naveo je Hiseni.

Dodao je da je u kontaktu i s izaslanikom američkog predsednika Ričardom Grenelom i da će razgovarati telefonom s njim, pošto je on van Vašingtona.

"Blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama kako bismo ubrzali proces normalizacije do potpunog međusobnog priznavanja, kao dve nezavisne i suverene države", podvukao je Hiseni.

Na pitanje šta su u Prištini spremni da ponude, Hiseni kaže da "ima prostora za rešenja bez ugrožavanja suštine, ali u okolnostima međusobnog priznavanja".

"Kada postanemo ravnopravni, iz potpuno ravnopravnog položaja, Kosovo i Srbija mogu da reše sve probleme", rekao je Hiseni.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020