Vesti
Politika

Hiseni: Ispunjavamo uslove za liberalizaciju do maja

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je danas da će do maja ove godine njegovo ministarstvo ispuniti sve zahteve i kriterijume iz procesa liberalizacije viza za građane Kosova.
Hiseni: Ispunjavamo uslove za liberalizaciju do maja
Skender Hiseni (Foto gazetablic.com)

“Ministarstvo koje ja vodim u maju će ispuniti sve kriterijume koji se traže u procesu ukidanja viza za građane Kosova”, rekao je Hiseni na sednici Komisije za evropske integracije Skupštine Kosova.

Građani Kosova za posete svim zemljama Evropske unije moraju da imaju vizu.

Hiseni je ocenio kao podnošljive, ali daleko od idealnih uslove u kampovima u Mađarskoj u kojima se nalazi značajan broj ilegalnih migranata sa Kosova.

Njegov saradnik iz Departmana za državljanstvo, migraciju i azil Valjon Krasnići rekao je da je preko međunarodnog aerodroma “Adem Jašari” prošle godine na Kosovo vraćeno 4.610 osoba.

Hiseni je potvrdio i da je u toku istraga u vezi sa eksplozivom koji je pronađen kod državljanina Srbije Slobodana Gavrića.

“Istraga u slučaju Gavrić i eksploziva je u toku. Vrlo brzo se očekuje da tužioci predmet predaju sudu i tada će se reći sve. Sada ne mogu više govoriti jer bi to uticalo na istragu”, rekao je Hiseni.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023