Vesti
Politika

Hil: Siguran sam da Lajčak radi na rešenjima koja neće biti nametnuta

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da nametnuta rešenja ne mogu da traju dugo, ali i dodao da misli da specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak radi na pronalaženju rešenja za taj proces koje neće biti nametnuto.
Hil: Siguran sam da Lajčak radi na rešenjima koja neće biti nametnuta
Kristofer Hil (Foto Fonet, Milica Vučković)

"Znate, rešenja koja su nametnuta ne traju dugo. Želite rešenja koja će prirodno doći. Siguran sam da gospodin Lajčak radi na njima", rekao je Hil za današnji Blic, nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Naveo je da je ponosan na podršku koju SAD daju Lajčaku, ali i da mu je drago što su SAD direktno uključene u taj proces kroz svog specijalnog izaslanika Gabrijela Eskobara.

"Radio sam na mirovnim procesima i znam koliko je teško šta god da uradite, neko će biti ljut... Želeo bih da se ovo pitanje reši, znam da je teško za sve. Ali mislim da Srbija ima svetlu budućnost i voleo bih da se na nju fokusira", kazao je ambasador.

Govoreći o odnosima Srbije i SAD, ocenio je da dve zemlje imaju veoma dobar dijalog, ali da bi moglo da bude postignuto više.

"Ono što mogu da kažem je da u SAD postoji rastući konsenzus da je potrebno poboljšati odnose sa Srbijom i potrebu da ponovo budemo prijatelji i partneri", rekao je Hil.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023