Vesti
Politika

Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Kristofer Hil (Foto Fonet)

Hil je za emisiju „Oko“ Radio-televizije Srbije rekao da atmosfera kakva je sada ne pomaže, ali da je mnogo toga na stolu i da se „bilo mnogo priprema za sledeću nedelju“, te da je optimista da će biti napretka.

„Mislim da je važno razumeti da očekujemo neke važne sastanke pod pokroviteljstvom EU i gospodina Lajčaka i to već sledeće nedelje. U izvesnoj meri treba da gledate na mogućnosti i da imate vere u te razgovore sledeće nedelje nasuprot ovim rastućim tenzijama“, rekao je Hil.

Govoreći o izjavi izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o tome da Zajednica srpskih opština mora biti tema sastanka u Briselu 18. avgusta, Hil je rekao da je ZSO predviđen od početka procesa i da se mora naći pristup za to.

„Neizbežno je pitanje šta je budućnost srpske zajednice na Kosovu, koliko se bezbedno Srbi osećaju na Kosovu, da li žele da ostanu na Kosovu. Mislim da su ideje koje su iznesene za uspostavljanje ZSO dobar pristup“, rekao je američki ambasador.

On je ocenio da je „Vašingtonski sporazum jedan od neobičnijih sporazuma koje je čitao“.

Sjedinjene Države, kako je rekao Hil, moraju biti angažovanije na Zapadnom Balkanu, ali da to ne znači takmičenje sa Evrpskom unijom.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022