Vesti
Politika

Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju

Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Kristofer Hil (Foto Tanjug/Jadranka Ilić)

Hil je, povodom godišnjice početka bombardovanja SR Jugoslavije, izjavio za list Kurir da narod Srbije ne treba da zaboravi to vreme, ali da veruje da ima dovoljno snage da potisne ogorčenje.

"Znam da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vreme, i ne treba. Narod Srbije ne može da potisne svoju bol, ali verujem da ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje", izjavio je Hil.

Dodao je da je on posvetio život diplomatiji pronalaženju diplomatskih rešenja za naizgled nerešive probleme.

"Tokom svoje diplomatske karijere naučio sam da diplomatija ponekad doživi neuspeh. Kada se to dogodi, posledice mogu biti tragične", rekao je Hil.

On naglašava da Amerika i Srbija zajedno mogu graditi bolju budućnost.

"Posvećenost Sjedinjenih Američkih Država partnerstvu sa Srbijom je nepokolebljiva, kao i naša opredeljenost za diplomatiju. Zajedno možemo graditi bolju budućnost kakvu narod Srbije zaslužuje i želi za buduće generacije", poručio je Hil.

Za list Kurir je govorio i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Đampjero Romano i naglasio da je potrebno gledati u budućnost.

"Ne zaboravljamo prošlost, ali možemo da idemo napred. To je ono što NATO i Srbija rade, zajedno gledajući ka boljoj budućnosti. Naše dugotrajno partnerstvo zasnovano je na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji u brojnim oblastima, uz potpuno poštovanje politike i vojne neutralnosti Srbije. U potpunosti sam posvećen svojoj ulozi u ovom važnom procesu", naveo je Romano.

Kako je istakao, "NATO i Srbija su bliski partneri".

"Radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, pomažemo Srbiji na reformama svojih bezbednosnih snaga i institucija, obučavamo srpske vojnike za mirovne misije i uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije", naveo je Romano.

Takođe, podsetio je, "imamo dugotrajnu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program ’Nauka za mir i bezbednost’, između ostalog i u oblastima kao što su energetska i ekološka bezbednost, borba protiv terorizma i sajber odbrana".

"NATO je u potpunosti posvećen daljem pružanju podrške stabilnosti širom Zapadnog Balkana, uključujući i kroz našu misiju NATO Kfor, koja nastavlja da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu s mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", istakao je Romano.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023