Vesti
Politika

Hil: Formiranje ZSO obaveza iz Briselskog sporazuma koju treba razraditi

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Beogradu da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu obaveza koja proističe iz Briselskog sporazuma koja treba da bude razrađena.
Hil: Formiranje ZSO obaveza iz Briselskog sporazuma koju treba razraditi
Kristofer Hil (Foto Fonet, Milica Vučković)

"Svi pregovarači i svi posrednici, bilo iz EU ili SAD, potvrdili su da je to obaveza koja proističe iz Briselskog sporazuma. Prvih šest tačaka tog sporazuma se bavi pitanjem ZSO....To je suštinski element da bi se krenulo napred a zatim sledi i ono što je navedeno u nemačko-francuskom predlogu koji uživa podršku EU, tu se ide na šire ideje koje će zahtevati malo više vremena", rekao je Hil novinarima u Muzeju Nikole Tesle prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji sa USAID-om.

Hil je rekao da se ne može očekivati da će se ZSO ostvariti odmah dodajući da je potrebno da se razrade detalji.

Na pitanje kakve bi sankcije Srbija mogla da očekuje ako ne prihvati francusko-nemački plan za Kosovo za koji je rečeno da je faktički postao novi pregovarački okvir za Srbiju, Hil je rekao da je "pažljivo slušao govor (predsednika Srbije Aleksnadra) Vučića" koji je "izložio plan i koncept o tome kako da se ovaj veoma komplikovan problem dovede do rešenja".

"Taj zadatak uključuje ovo što danas radimo i što se tiče budućnosti Srbije. Predsednik je obrazložio kako vidi budućnost Srbije i SAD podržavaju takvu budućnost Srbije. SAD imaju dobre odnose sa EU i veoma nam je značajno da vidimo razvoj koji Srbija ima sa EU", dodao je Hil.Ostale vesti

Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023