Vesti
Politika

Hašim Tači i zvanično predsednik Kosova

Hašim Tači položio zakletvu u Skupštini Kosova i zvanično preuzeo družnosti predsednika. Poručio je da dijalog sa Srbijom nema alternativu. "Dva naroda imaju gorku prošlost, ali se moraju okrenuti budućnosti", istakao je Tači.
Hašim Tači i zvanično predsednik Kosova
Tači potpusuje zakletvu (Foto Predsedništvo)

Tači se zakleo da će braniti integritet zemlje, da će brinuti o svi građanima i odgovorno izvršavati sve obaveze.

Nakon polaganja i potpisivanja zakletve, intonirana je kosovska himna.

Tači je u obraćanju poslanicima istakao da dijalog sa Srbijom nema alternativu i da će Kosovo raditi na konstruktivnim odnosima sa Srbijom.

„Dve zemlje i naši narodi imaju gorku prošlost ali mi prošlost ne možemo da izmenimo  ali smo se obavezali da se to neće ponoviti. Mi gradimo budućnost na osnovu tradicionalnih vrednosti koje su najbolje za evroatlanske standarde. Dve zemlje treba da rade kako bi se što pre učlanili u Evropsku uniju, olakšavajući jedni drugima a ne ometajući“, istakao je Tači i dodao da u procesu dijaloga sa Srbijom Kosovo ima podršku međunarodnih partnera.

Tači se danas prisetio i zaslužnih za, kako kaže, slobodu i nezavisnost Kosova.

„Danas se sećamo naših napora za slobodu predsednika Ibrahima Rugove, žrtve komandanta Adema Jašarija i svih palih boraca za slobodu. Danas sa ovog mesta izražavamo veliko poštovanje za sve one koji su se žrtvovali za slobodu i nezavisnost“

Novi predsednik je zahvalio dosadašnjoj predsednici Atifeti Jahjagi na dobro obavljenom poslu.

Tači je obećao da će se angažovati i na formiranju vojske Kosova.

Svečanoj sednici na kojoj je Hašim Tači zvanično preuzeo dužnosti predsednika Kosova prisustvovali su poslanici Srpske liste, američki ambasador u Prištini Greg Delavi, britanski ambasador Rori O Konel, norveški Jan Bratu, kao i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

Poslanici opozicije bojkotovali su svečanu sednicu na kojoj je Tači položio zakletvu.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020