Vesti
Politika

Haradinaj-Stubla: Prvo izvinjenje za genocid, pa onda Vučićeva poseta Kosovu

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla, poručila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dobiti dozvolu da poseti Kosovo, "sve dok se ne izvini za genocid počinjen nad narodom Kosova". Reagovao Petar Petković i naveo da je Meljiza Haradinaj akter destabilizacije.
Haradinaj-Stubla: Prvo izvinjenje za genocid, pa onda Vučićeva poseta Kosovu
Ilustracija (Foto Igor Vuković)

Ona je na Tviteru napisala da "niko iz Srbije neće imati dozvolu za posetu Kosovo" i da je "gotovo vreme kada je Kosovo zloupotrebljeno kao moneta za međunarodno potkusurivanje i kao platforma za političku za politički šou Vučića i Srbije".

"Nema dozvole za vas da posetite Kosovo sve dok se ne izvinite za genocid počinjen nad našim narodom i dok odgovorni za taj genocid ne budu izvedeni pred lice pravde", napisala je kosovska ministarka na Tviteru.

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova (MIP) je u subotu, 21. novembra, saopštilo da neće dozvoliti posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu.

 

 

Ministarstvo je potvrdilo da je Vučić u četvrtak, 19. novembra, podneo zahtev da sa još trojicom svojih saradnika poseti Kosovo.

U delegaciji sa Vučićem bi trebalo da budu ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković i bivši direktor te kancelarije Marko Đurić, nedavno postavljen za ambasadora Srbije u SAD. Zahtev za posetu usledio je nakon otkrića masovne grobnice u Srbiji, za koju se sumnja da sadrži tela kosovskih Albanaca poginulih u sukobima 1999. godine, navodi Gazeta ekspres.

Petković: Manifestacija političkog nasilja

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je predstavnike Albanaca u Prištini da shvate da "svoje retrogradne javne nastupe i praksu stalnog opstruiranja procesa normalizacije zamene najzad modernom i konstruktivnom politikom", saopšteno je iz tog tela Vlade Srbije.

Petković je konstatovao da je ministarka spoljnih poslova Кosova Meljiza Haradinaj danas još jednom javno razotkrila svoju ambiciju da bude akter destabilizacije prilika u regionu, jer "njena izjava da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću do daljeg neće biti dozvoljen dolazak na Кosovo jeste manifestacija političkog nasilja i nedvosmisleno kršenje sporazuma Beograda i Prištine kojima se regulišu posete zvaničnika i sloboda kretanja, kao i svih pravila civilizovanog ponašanja".

Albanci na Кosovu i dalje žive kao taoci sopstvenih političkih lidera u nametnutom paralelnom univerzumu, istakao je Petković u pisanoj izjavi, podsećajući kosovske zvaničnike da se ne živi ni u 2000. ni u 2008. godini.

U atmosferi u kojoj su mržnja i neprijateljstvo prema Srbima i Beogradu dominantna politička ideologija u Prištini nemoguće je efikasno raditi na normalizaciji odnosa, naglasio je on.Ostale vesti

Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021
Kurti: Nije mi poznata odluka CIK-a
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.
  • 20.01.2021