Vesti
Politika

Haradinaj: Vojska i liberalizacija viza do kraja godine

Kosovski premijer i lider AZBK Ramuš Haradinaj ocenio je da će 2018. godina biti godina vizne liberalizacije i formiranja Vojske Kosova.
Haradinaj: Vojska i liberalizacija viza do kraja godine
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Kako je preneo RTK, Haradinaj je na izbornoj skupštini Alijanse za budućnost Kosova u Peći kazao da je Kosovo na putu ka EU, ali da je pitanje vizne liberalizacije trenutno najvažnije.

Komentarišući odnose sa Beogradom, Haradinaj je ocenio da će "bez zaboravljanja prošlosti" doći do "sporazuma mira", dok je u vezi sa razgraničenjem sa Crnom Gorom kazao da će "potencijalne greške biti preispitane i korigovane".

Delegati Alijanse za budućnost Kosova na današnjoj izbornoj skupštini u Peći izabraće nove stranačke organe u toj opštini.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020