Vesti
Politika

Haradinaj: Video sam francusko-nemački predlog, tu je i priznanje

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je da je francusko-nemački plan istovremeno i američki, da je to konačni sporazum sa Srbijom i u njemu je i priznanje Kosova.
Haradinaj: Video sam francusko-nemački predlog, tu je i priznanje
Ramuš Haradinaj (Foto tirananews.al)

Po rečima lidera ABK, dokument koji je ponudjen za dogovor "eksplicitno priznaje Kosovo".

Haradinaj je rekao da se očekuje da će sporazum biti potpisan ove godine, da je francusko-nemački plan konačan i da drugog sporazuma nema.

"Sporazum se ne može nazvati sporazumom o priznanju, može se zvati sporazumom o normalizaciji, ali sadrži priznanje", naveo je on za RTK.

Po njegovim rečima, to je "eksplicitno" i "u to nema nikakve sumnje".

"Ovo je konačni sporazum, neće biti drugog sporazuma, nema više pregovora Kosova i Srbije o bilo čemu drugom... ovo je konačno", rekao je Haradinaj.

Upitan da li misli da će dogovor biti postignut ove godine, Haradinaj je rekao da je to moguće.

"Ja ne potpisujem, Kurti potpisuje. U ovom slučaju bih ga podržao, ako prihvati obaveze po osnovu sadržaja ovog sporazuma", rekao je on.

O zameni registarskih tablica Haradinaj je rekao da treba imati u vidu zahteve američkog izaslanika Gabriela Eskobara, ali i država-članica Kvinte, da treba biti oprezan i dobro planirati trajanje primene te mere, da ne bi bilo tenzija i incidenata koje bi "mogla da iskoristi ili srpska strana ili druge strane da okrive Kosovo", rekao je on.

Kurti: Po vladavini prava Kosovo na prvom mestu na Zapadnom Balkanu

Svetski projekat pravde (VJP) ove godine postavio je Kosovo na prvo mesto na Zapadnom Balkanu po pitanju vladavine prava, napisao je premijer Kosova Aljbin Kurti. Prema VJP-u, Kosovo je, takodje, zauzelo drugo mesto u svetu po najvećem poboljšanju vladavine prava u protekloj godini.

"Projekat svetske pravde je ove godine ponovo svrstao Republiku Kosovo na prvo mesto na Zapadnom Balkanu po vladavini prava. Takođe je Kosovo svrstalo na drugo mesto u svetu za najveći napredak u vladavini prava u protekloj godini. Nezavisna potvrda da naše reforme brzo funkcionišu", napisao je Kurti na tviteru.

Projekat Svetske pravde (VJP) je nezavisna, multidisciplinarna organizacija koja radi na stvaranju znanja, podizanju svesti i stimulisanju akcija za unapređenje vladavine prava širom sveta.Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023