Vesti
Politika

Haradinaj: Treba rešiti pitanje ZSO, to je obaveza Prištine iz prošlosti

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je u Vašingtonu da Priština ne treba da ostane talac Zajednice srpskih opština i da je rešenje ovog pitanja, kako je istakao, jedini način da se postigne konačan dogovor između Beograda i Prištine.
Haradinaj: Treba rešiti pitanje ZSO, to je obaveza Prištine iz prošlosti
Ramuš Haradinaj (Foto Albanian Post)

U intervjuu za Glas Amerike na albanskom Haradinaj je rekao da SAD pomažu Prištini ”da prevaziđe poslednju prepreku, a to je da postigne konačan dogovor”. On je istakao i da je evropski predlog, koji je po njemu zapravo više američki, realna mogućnost da se “Kosovo razvede od Srbije”.

Na pitanje da li smatra da debata o Zajednici srpskih opština treba da počne bez odlaganja, Haradinaj je rekao da je pitanje ZSO dobilo na težini zbog nedavnih tenzija na severu KiM.

“Debata je jedina mogućnost, nema drugog načina da ni Kosovo, a ni druga strana, postigne konačan dogovor. ZSO je za Kosovo obaveza preuzeta od ranije, ujedno je ustavna i zakonska obaveza”, rekao je Haradinaj. Dodao je da ZSO ima za cilj integraciju Srba u privremene prištinske institucije i “odvajanje zavisnosti od Srbije”, kao i da on lično podržava ovaj proces, odnosno, postizanje dogovora sa Srbijom.

On je rekao da ohrabruje vladu premijera Kosova Aljbina Kurtija da iskoristi “veliku energiju, delom i zbog rata u Ukrajini i želje NATO i SAD da sklone Rusiju sa Balkana”.

“Jedini način da se Rusija ukloni sa dela Balkana je postizanje sporazuma sa Srbijom, jer Kosovo odmah počinje sa Partnerstvom za mir. Sadržaj francusko-nemačkog plana rešava sve kosovsko-srpske probleme. Srbija priznaje Kosovo na međunarodnom planu, ali ne uspostavlja bilateralne odnose, već otvara perspektivu Kosova za članstvo u svim međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene nacije. Tako da je realna mogućnost da se zauvek ‘razvedemo’ od Srbije”, smatra Haradinaj.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023