Vesti
Politika

Haradinaj: Treba da se desi pomirenje, to je kompromis

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da pred samit u Berlinu "vidi neku novu energiju", dodajući da u Prištinu nije stigao nijedan zvaničan dokument organizatora samita, poput predloga za sporazum Beograda i Prištine.
Haradinaj: Treba da se desi pomirenje, to je kompromis
Ramuš Haradinaj (Foto: Kim)

Na konferenciji za medije nakon sednice vlade u Prištini Haradinaj je izjavio da misli da treba da se desi pomirenje između Prištine i Beograda.

"Pomirenje je kompromis za Kosovo i pomirenje bi trebalo da rezultira recipročnim priznavanjem u postojećim granicama i istovremeno da se sa time ponovo uspostavi trgovački odnos i sloboda kretanja. To je ono, ako se desi, desiće se", rekao je Haradinaj.

Kaže da obostrano priznavanje jeste neka vrsta pomirenja.

"Nije pravno pomirenje, ali jeste jedan kompromis za Kosovo", dodao je Haradinaj.

Rekao je da ne zna da li će na Kosovu uskoro biti organizovani vanredni parlamentarni izbori.

"Ako koalicioni partneri, neko od nas želi da prekine koalicioni ugovor, i mi smo spremni u svako doba. Ali, poštujemo obaveze koje smo preuzeli i po prirodi poslednji ću napustiti ugovor i neću prvi raskinuti koaliciju", naveo je Haradinaj.

Kosovska vlada je na današnjoj sednici odredila 20.000 evra, kao prilog za obnovu izgorele crkve Notr Dam u Parizu.Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020