Vesti
Politika

Haradinaj traži od EU da pet zemalja ne blokira Kosovo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozvao je EU da pronađe način da pet članica "ne blokira dalje evropsku perspektivu Kosova".
Haradinaj traži od EU da pet zemalja ne blokira Kosovo
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Time bi, kako kaže, bilo olakšano i Beogradu da normalizuje odnos sa Prištinom.

Haradinaj je u intervjuu za bečki dnevnik Prese, rekao da činjenice da pet država EU i dalje ne priznaje Kosovo, kao i da nema sporazuma sa Srbijom "ne čini nam život lakšim".

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su, između ostalog, Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine Haradinaj ističe da su "za Kosovo, Srbiju i Evropu održivi mir, pa je konačni dokument veoma važan".

On je rekao da je gotovo dve decenije prošlo od rata i da je vreme za Kosovo i njene građane da se, kako je rekao, stvori jasna perspektiva.

Govoreći o desetogodišnjici, Haradinaj smatra da "nismo do sada dovoljno dobro odradili naše zadatke", a ocenjuje i da su "ponestali energija i entuzijazam od strane EU i SAD".

Haradinaj ocenjuje i da "rađanje nacije nije lak proces", kao i da je Kosovo naučilo mnoge lekcije. Navodi da se mora poboljšati rad vlade, vladavina prava, ekonomija, ali da se mora suočiti sa problemima, jer je to "naša zemlja, drugo mesto za život nemamo”.

Što se tiče otpora Specijalnom sudu objasnio je da je ta inicijativa bila izraz "demokratskog života parlamenta".

"Moj stav je da kao premijer moram da sledim odluku parlamenta", dodao je Haradinaj poručivši da u vezi suda neće biti promene i da inicijativa protivnika nije uspela da zaustavi Specijalni sud, pošto dvotrećinska većina za to apsolutno nije realna.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021