Vesti
Politika

Haradinaj traži Kurtijevu ostavku

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj zatražio je ostavku premijera Kosova Aljbina Kurtija posle „neuspeha“ na sastanku u četvrtrak u Briselu sa posrednicima EU i predsednikom Srbije.
Haradinaj traži Kurtijevu ostavku
Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

„Situacija nastala nakon jučerašnjeg neuspeha u Briselu, sa tendencijom produbljivanja krize, sa ozbiljnim posledicama po narod Kosova, zahteva hitno razmatranje (delovanja) Kurtija i njegove vlade“, kazao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, premijer mora da podnese ostavku i vrati mandat narodu, „čak iako misli da je na pravom putu“.

„On (Kurti) je dužan da pita narod šta misli o njegovim postupcima. U demokratiji su izbori najbolji odgovor“, kazao je Haradinaj.

Lider opozicone ABK je dodao da će Kurti, ako ne podnese ostavku, onda biti razrešen putem predloga za izglasavanje nepoverenja.

„U slučaju izostanka Kurtijeve reakcije, ostaje odgovornost nas ostalih da se ujedinimo i hitno delujemo kako bismo zemlju poslali na izbore, smenjujući Kurtija putem izglasavanja nepoverenja“, rekao je Haradinaj.

U Briselu je juče održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Kosova i Srbije poosle kojeg je visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao da Kurti nije prihvatio da počne proces osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO) insistirajući na formalnosti „de fakto“ priznanja kao prvom koraku.

Po rečima Borela, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prihvatio kompromis koji je predstavila EU, iako je na početku otišao u Brisel sa svojim predlogom.

Kurti je u Briselu rekao novinarima da su, nažalost, predstavnici EU „prihvatili uslovljavanje Srbije“ da se prvo formira ZSO, a zatim počne sa primenom ostalih sporazuma, što on nije mogao da prihvati.

Premijer Kosova je dodao da je na sastanku predložio redosled koraka u ostvarivanju Sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023