Vesti
Politika

Haradinaj: Takse ostaju dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj je izjavio da će kosovske takse na robu iz Srbije ostati na snazi dve dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, navode prištinski mediji.
Haradinaj: Takse ostaju dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Haradinaj je rekao da neće ukinuti takse kako bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić omogućio da na proleće pobedi na izborima.

"Ukoliko Srbija prizna Kosovo, odmah ću zakazati sednicu vlade i ukloniti takse", izjavio je Haradinaj.

On je ponovio da se premijer Albanije Edi Rama fanatično i strastveno zalagao za podelu Kosova, a Raminu tužbu procenio je kao sramotan čin, javlja prištinska Gazeta Ekspres.

Haradinaj je, kako prenosi portal Kosovo onlajn, govorio i o tužbi koju je Rama podigao protiv njega u Prištini.

"Izvinjavam se albanskom narodu. Tužba Rame je sramotan čin. On je lobirao je za podelu Kosova", rekao je Haradinaj za Top Channel.

"Bio je za podelu. U jednoj emisiji jasno je rekao da se i predsednik Rugova založio za podelu. Lobirao je u medijima i sa drugim akterima u razgovorima sa strancima. Čak je takve razgovore obavljao i za pregovaračkim stolovima na kojima sam bio prisutan", rekao je Haradinaj.

Rekao je da tužbu smatra ismejavanjem i šalom albanskog kolege na njegov račun.

"Ne znam zašto me ismejava i šali se u odnosu na mene. Ja sam propatio, moja porodica je propatila da zaštiti naciju. A podizanje optužnice od strane premijera Rame je sramota i bezobrazluk“, ocenio je Haradinaj.Ostale vesti

Dačić: Antigva i Barbuda uvažiće rezulutate dijaloga o Kosovu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nova pozicija Antigve i Barbuda o pitanju Kosova i da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020
DSK: Vreme je za ukidanje takse
Čelnici Demokratskog saveza Kosova smatraju da bi mera reciprociteta trebalo da se sprovodi u uskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Lider te stranke Isa Mustafa rekao je to juče Gazeti Ekspres, a istog je mišljenja i predsednica parlamenta Vjosa Osmani. Član rukovodstva Ljufti Haziri smatra da je vreme za ukidanje takse.
  • 22.02.2020
„Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine“
Kosovski predsednik Hašim Tači za nešto više od mesec dana ulazi u finalnu godinu petogodišnjeg mandata obeleženog nedovršenim pregovorima Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za dijalog
Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak postavljen je danas za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, prenosi prištinska Gazeta Ekspres pozivajaući se na neimenovane izvore u Briselu.
  • 21.02.2020
Borel sa Vučićem, Tačijem i Kurtijem o specijalnom izaslaniku
Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel je danas o postavljanju specijalnog izaslaniku EU za dijalog Beograd-Priština i za Zapadni Balkan razgovarao telefonom s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem Aljbinom Kurtijem.
  • 21.02.2020
Godfri: Grenel sa još više energije u ulozi specijalnog izaslanika
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da će ambasador Ričard Grenel i posle imenovanja za rukovodioca obaveštajnih službi SAD nastaviti sa svojom ulogom specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine i da će se sa još većom energijom posveti tom izazovu.
  • 21.02.2020