Vesti
Politika

Haradinaj: Taksa uvedena za priznanje

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je da je taksa na srpske proizvode uvedena kako bi se dobilo priznavanje Kosova od Beograda.
Haradinaj: Taksa uvedena za priznanje
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

"Odluka o taksi je legitimna odluka vlade suverene države. Nema veze sa bilateralnim odnosima sa drugim državama. To je legitimna mera koje je Kosovo preduzelo i odnosi se na priznavanje Kosova od strane Srbije", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sednice vlade u Prištini.

Haradinaj je rekao je da ako bi Beograd zbog takse uveo kontramere, onda bi u Prištini razmislili o novim merama, kao odgovoru.

Kaže da je spreman na susrete i sa čelnicima Srbije ali da on ne vidi ličnu ulogu u dijalogu.

"Spreman sam na sastanke sa svima. Nemam ništa protiv sastanka sa predsednikom Vučićem, ni premijerkom Brnabić, pa i svim ključnim liderima, ali ja ne vidim premijersku ulogu u dijalogu. Nije mi to cilj. Kosovo ima svoj pregovarački tim", naveo je Haradinaj.

Za odnose sa Albanijom je rekao da su odlični, ali da postoje neki nesporazumi u dijalogu i da namervaju da ih reše.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020