Vesti
Politika

Haradinaj: Spremili smo spisak mera

"Ako Srbija nastavi sa agresijom spremili smo spisak mera koje ćemo uvesti", rekao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nakon sednice kosovske vlade. "Ostavke gradonačelnika srpskih opština na severu nisu u skladu sa Ustavom Kosova", poručuje kosovski premijer.
Haradinaj: Spremili smo spisak mera
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Iako se u medijima poslednjih dana spekulisalo da će Priština uvesti nove mere Beogradu, kosovski premijer je nakon sednice Vlade kazao da je Priština spremna na saradnju "kako bi se situacija smirila".

“Ove mere nisu usmerene protiv građana Kosova, niti protiv Srba koje žive na centralnom Kosovu, ali i na severu. Naša saradnja sa Srbima na Kosovu ne predstavlja problem. Problem je nastao između Srbije i Kosova, akcije Srbije su bile agresivne. Mi smo pripremili nove mere, ali nismo za trku ko će pre stupiti sa novim merama”, kazao je on.

Na pitanje novinara o kakvim se merama radi, Haradinaj je odgovorio:

"Ne smem da kažem, pošto još uvek nisu usvojene odluke, to su predlozi. Ako Srbija nastavi sa pritiscima mi moramo dalje", kazao je Hardinaj. 

Kako javlja novinarka RTV Kim, kosovski premijer je na konferenciji za medije ponovio da se takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije "mogu rešiti priznanjem".

"Ne želimo da provociramo, ali moramo da odgovorimo. Nije bilo dobro da se zaustavi Srbin sa Kosova (Slobodan Petrović) koji je političar, bio je zamenik premijera, poznat i u Srbiji, kao u nekim bivšim sistemima", kazao je on.

Na konferenciji za medije Haradinaj je govorio i o ostavkama gradonačelnika srpskih opština na severu Kosova. On je napomenuo da te ostavke nisu u skladu sa Ustavom Kosova.

"Gradonačelnici četiri opštine su sa Kosova, a u ostavkama se navodi Kosovo i Metohija, to u našem Ustavu ne postoji. Sada je obustavljen proces i videćemo dalje šta će biti. Možda ćemo mi doneti podzakonski akt", kazao je kosovski premijer. 

On je poručio građanima na severu Kosova da ne protestuju samo protiv Prištine već i Beograda, jer su oni, po njegovim rečima, "žrtve beogradske politike".Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022