Vesti
Politika

Haradinaj sa Palmerom i Kosnetom o političkim dešavanjima na Kosovu

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj razgovarao je sa američkim specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan Metjuom Palmerom i ambasadorom SAD na Kosovu Filipom Kosnetom.
Haradinaj sa Palmerom i Kosnetom o političkim dešavanjima na Kosovu
Metju Palmer i Ramuš Haradinaj (Foto Fjesbuk/Haradinaj)

Haradinaj je na sastanku ponovio da je ABK odlučna u stavu da je “američka uloga u dijalogu nezamenljiva i neizbežna za postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji rezultira uzajamnim priznanjem”, ističe se u objavi na Fejsbuk profilu.

“Kosovo je pokazalo razum u akciji i konsolidaciji demokratije, najvišim standardima i čvrsto je u bilateralnom i strateškom izveštaju, kao i trajnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama”, dodao je Haradinaj u obajvi.

Haradnija je tokom razgovora napomenuo potrebu za evroatlantskom perspektivom Kosova i članstvom u NATO.

“Kosovo ima sreću da se nađe pored Amerike, države koja je podržala oslobođenje i izgradnju naše državnosti, a koja je još dalje naš strateški saveznik i najverodostojniji partner”, rekao je on.

 Ostale vesti

Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022
Šolc u Srbiji 10. juna
Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna. Izvori DW kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa.
  • 23.05.2022