Haradinaj proglasio Dan zastave Albanije neradnim na Kosovu

Vršilac dužnosti premijera Kosova, Ramuš Haradinaj proglasio je praznik Reublike Albanije Dan zastave, 28. novembar, za neradni dan na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

"Doneo sam odluku da se 28. novembar proglašava neradnim danom na teritoriji Republike Kosovo, kako bi se poštovale vrednosti albanske nacionalne tradicije", napisao je Haradinaj na svom profilu na Fejsbuku.

On kaže da je takvu odluku doneo motivisan istorijskim, tradicionalnim i političkim razlozima.

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koji je kandidat za kosovskog premijera, saopštio je ranije da će toga dana u Tirani organizovati "Marš za jedinstvo".

Iz tog pokreta je saopšteno da marš nema za cilj najavljivanje zahteva za nacionalno ujedinjenje, već je, kažu, usmeren na zahteve za ekonomske i političke promene.

"Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik, jer je to neostvareni projekat. Tog dana se sećamo Deklaracije o nezavisnosti Albanije, za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali, Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembar životni projekat, koji poziva na društvene, ekonomske i političke promene, na veću bezbednost i na društveni napredak", saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Najavljeno je i da će marš krenuti iz centra Tirane do spomenika komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ademu Jašariju.

Inače, 28. novembra obeležava se Dan zastave Albanije, sećanje na dan kada je 1912. godine potpisana Deklaracija o nezavisnosti albanske države.

I Albanci iz zemalja u okruženju tradicionalno obeležavaju taj dan, a Priština i opštine sa većinskim albanskim staovništvom biće okićene zastavama Republike Albanije.

Ostale vesti

 • EU za prištinski portal: Jasno je – nema prostora za negiranje događaja u Račku

  EU za prištinski portal: Jasno je – nema prostora za negiranje događaja u Račku

  "Jedna stvar je jasna, nema prostora za negiranje događaja u Račku“ i ovakvi stavovi „u suprotnosti su sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU“, poruka je Evropske unije nakon izjave predsednika Srbije da je „Račak fabrikovan“, prenosi Gazeta Express. Ujedno je to i prvo reagovanje EU na izricanje dvogodišnje kazne zatvora bivšem ministru iz Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, zbog slične izjave. Iz EU za prištinski portal poručuju: „Na sudovima je da utvrde da li su određene izjave krivična dela“.

 • Voker: Nisam iznenađen Vučićevom izjavom

  Voker: Nisam iznenađen Vučićevom izjavom

  Bivši ambasador misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker, izjavio je da nije iznenađen izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je izmislio masakr u Račku i dodao da ovo nije prvi put da zvaničnici iz Beograda daju takve izjave.

 • Tači: Korist od mudrog pozicionaranja saveznika

  Tači: Korist od mudrog pozicionaranja saveznika

  Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se danas u Berlinu sa bivšim specijalnim izaslanikom SAD za Kosovo od 2005. do 2006. godine Frenkom Visnerom i bivšom visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

 • TOK: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

  TOK: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

  Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) i dalje vodi predistražni postupak protiv neidentifikovanih izvršilaca u slučaju ubistva predsednika GI SPD Olivera Ivanovića, rečeno je Insajderu u tom tužilaštvu. Kako su naveli, TOK nije imao uvid u optužnicu koje je kosovsko Specijalno tužilaštvo pre nekoliko dana podnelo Osnovnom sudu u Prištini protiv šest osoba.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane