Vesti
Politika

Haradinaj proglasio Dan zastave Albanije neradnim na Kosovu

Vršilac dužnosti premijera Kosova, Ramuš Haradinaj proglasio je praznik Reublike Albanije Dan zastave, 28. novembar, za neradni dan na Kosovu.
Haradinaj proglasio Dan zastave Albanije neradnim na Kosovu
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

"Doneo sam odluku da se 28. novembar proglašava neradnim danom na teritoriji Republike Kosovo, kako bi se poštovale vrednosti albanske nacionalne tradicije", napisao je Haradinaj na svom profilu na Fejsbuku.

On kaže da je takvu odluku doneo motivisan istorijskim, tradicionalnim i političkim razlozima.

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koji je kandidat za kosovskog premijera, saopštio je ranije da će toga dana u Tirani organizovati "Marš za jedinstvo".

Iz tog pokreta je saopšteno da marš nema za cilj najavljivanje zahteva za nacionalno ujedinjenje, već je, kažu, usmeren na zahteve za ekonomske i političke promene.

"Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik, jer je to neostvareni projekat. Tog dana se sećamo Deklaracije o nezavisnosti Albanije, za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali, Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembar životni projekat, koji poziva na društvene, ekonomske i političke promene, na veću bezbednost i na društveni napredak", saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Najavljeno je i da će marš krenuti iz centra Tirane do spomenika komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ademu Jašariju.

Inače, 28. novembra obeležava se Dan zastave Albanije, sećanje na dan kada je 1912. godine potpisana Deklaracija o nezavisnosti albanske države.

I Albanci iz zemalja u okruženju tradicionalno obeležavaju taj dan, a Priština i opštine sa većinskim albanskim staovništvom biće okićene zastavama Republike Albanije.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020