Vesti
Politika

Haradinaj: Preševska dolina i sever Kosova prioriteti

Kandidat za kosovskog premijera Ramuš Haradinaj izjavio je da će "Preševska dolina biti jedan od glavnih prioriteta" njegove vlade, "isto koliko i sever Kosova".
Haradinaj: Preševska dolina i sever Kosova prioriteti
Ramuš Haradinaj (Foto ABK)

Predsednik Allijanse za budućnost Kosova je za portal Preševa jon (Naše Preševo) izjavio da "Albanci iz Preševske doline zaslužuju da imaju kosovske pasoše".

"Država Kosovo je rezultat toga što su dali živote, prolili krv za ovu državu. Nije logično da naša država Kosovo danas nema razumevanje za narod Doline, deo Kosova koji ne zovemo slučajno Istočno Kosovo", rekao je Haradinaj.

Dodao je da Albancima iz Preševske doline "treba pokloniti kosovske pasoše" i obećao da će im pružiti "besplatno obrazovanje, stipendije, ponuditi dvojno državljanstvo, pristup zdravstvenom sistemu tako da budu jednaki građanima Kosova.

"Planiram da na Kosovu otvorimo kancelariju za našu braću tamo (u Preševskoj dolini) da bi bili bliži građanima Kosova", naveo je Haradinaj.Ostale vesti

Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020