Vesti
Politika

Haradinaj pozvao na konsultacije za formiranje Vlade

Ramuš Haradinaj kandidat za premijera pobedničke koalicije Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative, pozvao je političke partije na Kosovu koje su osigurale poslaničke mandate u Skupštini da pokrenu konsultacije o formiranju nove kosovske vlade.
Haradinaj pozvao na konsultacije za formiranje Vlade
Ramuš Haradinaj (Foto N1)

On je na razgovore pozvao i pokret Samoopredeljenje, partiju koja je druga po redu po osvojenim glasovima, a koja zapravo teži da sama formira Vladu.

S obzirom na to da Ustav predviđa da se mandat za formiranje Vlade u prvom krugu pruži kandidatu pobedničke koalicije, Haradinaj je na razgovore pozvao i Demokratski savez Kosova, Srpsku listu i ostale partije iz manjinskih zajednica kako bi u što kraćem roku formirale vladajuću koaliciju.

Za utorak je u Skupštini predviđen sastanak sa predsednikom Samoopredeljenja Visarom Imerijem i liderom Demokratskog saveza Isom Mustafom.

Haradinaj je rekao da će se angažovati za formiranje "što šire Vlade kako bi bila funkcionalna i efikasna".Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022