Vesti
Politika

Haradinaj: Povlačimo zahtev za prijem u Interpol

Premijer u ostavci Ramuš Haradinaj, uputio je danas pismo Skupštini Interpola u kojem saopštava da se povlači prijava Kosova u članstvo u Interpol.
Haradinaj: Povlačimo zahtev za prijem u Interpol
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

"Imajući u vidu, da su na Kosovu 6. oktobra organizovani izbori za parlament, ljubazno vas molim da zahtev za našu aplikaciju za članstvo bude odložen do sledećeg zasedanja Generalne Skupštine Interpola", napisao je Haradinaj.

Haradinaj je pismo uputio Generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsedniku izvršnog odbora te međunarodne policijske organizacije Kim Jong Jangu u kome ih obaveštava da im piše zbog aplikacije koju je Kosovo uputilo za članstvo, a povodom sednice koja se održava u Čileu.

Navodi da, kosovska policija radi po međunarodnim standardima i ,,jedna je od najsposobnijih policijskih snaga na Zapadnom Balkanu“.

Dodaje i da kosovska policija uspešno učestvuje u zajedničkim akcijama sa Europolom, te da je potpisala više od 80 sporazuma sa 19 zemalja.

"Kosovo ostaje privrženo misiji i vrednostima Interpola, i nastavljaće da sprovodi međunarodni zakon, posebno u borbi protiv terorizma, ekstremizma, trafikinga, i ostalog međunarodnog kriminala", napisao je kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020