Vesti
Politika

Haradinaj ponudio trgovinu radi podrške za mesto predsednika

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj predložio je Demokratskoj partiji Kosova da ga podrži u izboru za predsednika Kosova, a da će njegova stranka zauzvrat podržati njihovog kandidata, ako i kada bude biran na neku od centralnih funkcija u Prištini.
Haradinaj ponudio trgovinu radi podrške za mesto predsednika
Ramuš Haradinaj (Foto Kim arhiva)

"Dao sam ponudu kako bih dobio poverenje DPK. Vratiću to ovoj stranci glasanjem za bilo koje mesto nekoj od njihovih figura, bilo da je to mesto predsednika, predsednik parlamenta, premijera. To može i nakon sledećih izbora. Pa neka sada glasaju za mene a mi ćemo da im to vratimo kada im zatreba", rekao je Haradinaj prištinskim medijima.

Za izbor novog predsednika Kosova, nakon što je Hašim Tači podneo ostavku, usled potvrđivanja optužnice protiv njega, potrebna je podrška dve trećine poslanika kosovskog parlamenta.

Haradinaj kaže da poslanici opozicije mogu da glasaju za njega bez obzira što ne učestvuju u vladi.

"To je njihova odluka. Oni mogu da kažu da nam ne treba vaš glas, ali ako ga zatraže, to je politički dug", objasnio je Haradinaj.

On dodaje da koalicione stranke - Demokratski savez i Socijaldemokratska inicijativa poštuju njegovu ličnost, ali da su mu potrebne dve trećine glasova poslanika.

Haradinaj je spreman da istu ponudu uputi i opozicionom pokretu Samoopredeljenje, ali je i pre no što je to učinio, potpredsednik tog pokreta Glauk Konjufca, takvu nameru ocenio "odvratnom".

"Smatram da ne bi trebalo da se cenkamo ni na ovu temu, jer je Kosovu potrebna nova vlada. Pokret smatra da bi trebalo da imamo nove izbore. Ne ulazimo u bilo kakve pregovore za predsednika, to je greška, čak, odvratna", rekao je Konjufca.

Funkciju predsednika Kosova trenutno obavlja Vjosa Osmani, istovremeno i predsednica skupštine.

Preuzela je novu dužnost 5. novembra i može da je obavlja u narednih šest meseci, do kada mora da bude izabran novi predsednik ili će biti raspisani parlamentarni izbori.Ostale vesti

Skupština u Prištini nije usvojila rezoluciju o nestalima
Skupština u Prištini nije usvojila predlog Rezolucije o nestalima iz interpelacije premijera Avdulaha Hotija, na zahtev narodne poslanice Sarande Bogujevci.
  • 27.11.2020
Bivši sudija Euleksa će svedočiti pred Odborom kosovske skupštine
Bivši Euleksov sudija Malkolm Simons svedočiće na sopstveni zahtev o zloupotrebama u ovoj misiji vladavine prava u vreme dok je on bio njen deo, odlučio je Odbor kosovske skupštine za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik i nadzor Agencije protiv korupcije, javlja Koha.
  • 27.11.2020
Hoti: Neću podneti ostavku
Posle objavljivanja pojedinih medija na albanskom jeziku da će kosovski premijer podneti ostavku, to je demantovao sam Avdulah Hoti na svom fejsbuk profilu.
  • 27.11.2020
Hoti se usprotivio odluci da se Vučiću zabrani ulazak na Kosovo
Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da samo premijer može da iznosi zvanične stavove.
  • 26.11.2020
Lajčak upozorava Prištinu zbog zabrane poseta zvaničnika iz Beograda
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je prištinskim predstavnicima da su posete zvaničnika iz Beograda regulisane sporazumom o slobodi kretanja, ističući da svaka zabrana znači kršenje dogovorenog i da u krajnjem slučaju može da izazove eskalaciju tenzija na tarenu.
  • 26.11.2020
Kosnet: Podrška za brzo napredovanje u primeni Vašingtonskog sporazuma
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da ambasada i njeni partneri podržavaju ubrzano sprovođenje sporazuma postignutog u Vašingtonu.
  • 26.11.2020