Vesti
Politika

Haradinaj ostaje kandidat za predsednika Kosova

Alijansa za budućnost Kosova na prevremenim parlamentarnim izborima neće imati kandidata za premijera Kosova, pošto njen lider Ramuš Haradinaj ostaje kandidat za predsednika Kosova.
Haradinaj ostaje kandidat za predsednika Kosova
Ramuš Haradinaj (Foto Kim arhiva)

„Nemamo kandidaturu za premijera, imamo kandidaturu za predsednika“, potvrdio je danas prištinskim medijima sam Haradinaj.

On je ocenio da je cilj ABK osvajanje preko 20 poslaničkih mesta u novom, osmom sazivu Skupštine Kosova, na vanrednim parlamentarnim izborima koji će se održati 14. februara.

Inače, ABK je druga stranka po veličini u dosadašnjoj koaliciji koju je predvodio Demokratski savez Kosova.

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani sinoć je za 14. februar zakazala vanredne parlamentarne izbore i potpisala dekret o raspuštanju sedmog saziva kosovskog parlamenta.

Kandidature za premijera su do sada objavili DSK, čiji je kandidat premijer na dužnosti, Avdulah Hoti, i Demokratska partija Kosova čiji je kandidat aktuelni v.d. dužnosti predsednika stranke, Enver Hodžaj.

Pokret Samoopredeljenje je najavio objavljivanje imena kandidata ali su još u toku konsultacije o tome da li presuda Ustavnog suda onemogućava kandidaturu Aljbina Kurtija za poslanika i nakon izbora za premijera Kosova.

O tome među pravnim stručnjacima na Kosovu postoje različita tumačenja.Ostale vesti

Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021