Vesti
Politika

Haradinaj opet obećava viznu liberalizaciju do kraja godine

Po povratku iz Brisela, gde je imao trubulentan susret sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je najavio da će građani Kosova dobiti viznu liberalizaciju do kraja godine, iako je do tada ostalo svega 12 dana, pišu prištinski mediji.
Haradinaj opet obećava viznu liberalizaciju do kraja godine
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Opozicioni Pokret Samoopredeljenje, međutim, poručuje da će vlada morati da podnese ostavku, ako u zamenu za dobijanje vizne liberalizacije odustane od stopostotno uvećanog poreza na proizvode iz Srbije.

Bota sot onlajn piše da je Haradinaj, dok se u Briselu juče održavao sastanak premijera i predsednika Zapadnog Balkana i Kosova sa Mogerinijevom, iznedrio još jedno, najverovatnije i poslednje, obećanje građanima Kosova.

Portal podseća da je vizna liberalizacija bila Haradinajevo obećanje građanima još dok se borio za premijerski mandat. Podseća se da je tada obećavao da će vizna liberalizacija biti dobijena za samo tri meseca.

Evropski komesar Johanes Han je nedavno tokom boravka u Prištini izričito rekao da je realna mogućnost da Priština viznu liberalizaciju dobije do 2020.

"Sada imamo dva zahteva za EU normalizaciju dijaloga i viznu liberalizaciju, oba su u postupku i nemaju nikakve veze sa povećanim taksama. Verujem da ćemo pre Nove godine dobiti liberalizaciju", rekao je Haradinaj.

Opozicija, međutim, smatra da da se to neće dogoditi do kraja godine, a ako se dogodi u zamenu za odustajanje od nametnutih taksi, Haradinajeva vlada treba da podnese ostavku.

Nevladine organizacije, pak, žele da veruju da Haradinaj ne daje lažnu nadu bez osnova s obzirom na to da je, kako kažu, ovih dana imao susrete sa vioskim evropskim zvaničnicima.

Istovremeno, međutim, sugerišu da predstavnici privremenih prištinskih institucija treba da budu oprezni kada je reč o proceduri donošenje takve odluke.

Bota sot je vladi uputila pitanja u pisanoj formi da im dostave bilo kakve informacije u vezi sa ovim obećanjem, ali, kako se navodi, odgovor nisu dobili.

DSK i Samoopredeljenje neće u dijalog sa Beogradom

Iako američki predsednik Donald Tramp u pismu Hašimu Tačiju zahteva jedinstvo pozicije i opozicije u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, dve najuticajnije oozicione stranke Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje ne namerava da se uključi u taj proces, piše Zeri onlajn.

DSK, naime, već duže vreme smtra da na Kosovu treba da budu održani vanredni parlamentarni izbori, jer Haradinajeva vlada, kako kažu, nema legitimitet, a Pokret Samoopredeljenje smatra da pre početka završne faze dijaloga treba izvršiti analizu celog procesa, od njegovog samog očetka.

Zeri podseća da je Tači izrazio optimizam povodom Trampovog pisma koje, prema njegovim rečima, dokazuje da SAD pružaju jedinstvenu podršku Kosovu.

Dve najuticajnije opozicione stranke, pak, kažu, da Tramp nigde u pismu izričito ne navodi da je Tači taj koji treba vodi pregovore sa Beogradom.Ostale vesti

Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023
Antonijević: Kontraproduktivno da javnost zna detalje predloga sporazuma
Posle jučerašnje posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da prihvata francusko-nemački predlog o sveobuhvatnom sporazumu. Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je - posle sinoćnjeg sastanka sa Lajčakom - samo napisao: Razgovor je bio otvoren i prijateljski. Ko je sada na potezu?
  • 07.02.2023