Vesti
Politika

Haradinaj opet obećava viznu liberalizaciju do kraja godine

Po povratku iz Brisela, gde je imao trubulentan susret sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je najavio da će građani Kosova dobiti viznu liberalizaciju do kraja godine, iako je do tada ostalo svega 12 dana, pišu prištinski mediji.
Haradinaj opet obećava viznu liberalizaciju do kraja godine
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Opozicioni Pokret Samoopredeljenje, međutim, poručuje da će vlada morati da podnese ostavku, ako u zamenu za dobijanje vizne liberalizacije odustane od stopostotno uvećanog poreza na proizvode iz Srbije.

Bota sot onlajn piše da je Haradinaj, dok se u Briselu juče održavao sastanak premijera i predsednika Zapadnog Balkana i Kosova sa Mogerinijevom, iznedrio još jedno, najverovatnije i poslednje, obećanje građanima Kosova.

Portal podseća da je vizna liberalizacija bila Haradinajevo obećanje građanima još dok se borio za premijerski mandat. Podseća se da je tada obećavao da će vizna liberalizacija biti dobijena za samo tri meseca.

Evropski komesar Johanes Han je nedavno tokom boravka u Prištini izričito rekao da je realna mogućnost da Priština viznu liberalizaciju dobije do 2020.

"Sada imamo dva zahteva za EU normalizaciju dijaloga i viznu liberalizaciju, oba su u postupku i nemaju nikakve veze sa povećanim taksama. Verujem da ćemo pre Nove godine dobiti liberalizaciju", rekao je Haradinaj.

Opozicija, međutim, smatra da da se to neće dogoditi do kraja godine, a ako se dogodi u zamenu za odustajanje od nametnutih taksi, Haradinajeva vlada treba da podnese ostavku.

Nevladine organizacije, pak, žele da veruju da Haradinaj ne daje lažnu nadu bez osnova s obzirom na to da je, kako kažu, ovih dana imao susrete sa vioskim evropskim zvaničnicima.

Istovremeno, međutim, sugerišu da predstavnici privremenih prištinskih institucija treba da budu oprezni kada je reč o proceduri donošenje takve odluke.

Bota sot je vladi uputila pitanja u pisanoj formi da im dostave bilo kakve informacije u vezi sa ovim obećanjem, ali, kako se navodi, odgovor nisu dobili.

DSK i Samoopredeljenje neće u dijalog sa Beogradom

Iako američki predsednik Donald Tramp u pismu Hašimu Tačiju zahteva jedinstvo pozicije i opozicije u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, dve najuticajnije oozicione stranke Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje ne namerava da se uključi u taj proces, piše Zeri onlajn.

DSK, naime, već duže vreme smtra da na Kosovu treba da budu održani vanredni parlamentarni izbori, jer Haradinajeva vlada, kako kažu, nema legitimitet, a Pokret Samoopredeljenje smatra da pre početka završne faze dijaloga treba izvršiti analizu celog procesa, od njegovog samog očetka.

Zeri podseća da je Tači izrazio optimizam povodom Trampovog pisma koje, prema njegovim rečima, dokazuje da SAD pružaju jedinstvenu podršku Kosovu.

Dve najuticajnije opozicione stranke, pak, kažu, da Tramp nigde u pismu izričito ne navodi da je Tači taj koji treba vodi pregovore sa Beogradom.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022