Vesti
Politika

Haradinaj odustao od povećanja plata članovima vlade

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj prinuđen je da odustane o odluke o dvostrukom povećanju plata sebi i članovima vlade, nakon žestoke reakcije građana i tumačenja Agencije za borbu protiv korupcije koja je ovu odluku kvalifikovala kao nezakonitu.
Haradinaj odustao od povećanja plata članovima vlade
Ramuš Haradinaj (Foto N1)

Trideset poslanika kosovske skupštine tražilo je mišljenje Ustavnog suda o odluci o povećanju plata, koju je vlada donela 20. decembra.

Kosovski mediji prenose da je Haradinaj zatražio da se ta odluka suspenduje u iščekivanju mišljenja Ustavnog suda.

Na svojoj Fejsbuk stranici je napisao da je tumačenje Agencije o odluci vlade politički motivisano.

"Moja zabrinutost se odnosi na to da će suspenzija uglavnom uticati na sudije i tužioce, jer su njihove plate direktno povezane sa balansiranjem plata," napisao je Haradinaj i dodao da bez obzira na odluku koju bude doneo Ustavni sud, vlada će truditi da nađe način da finansijski podrži sudije i tužioce.

Haradinaj je za premijera izabran septembra prošle godine, a odmah u novembru je odlučio da udvostruči i svoju platu i plate članova njegovog kabineta, što je naišlo na ogromno nezadovoljstvo opozicije, građana i nevladinih organizacija.Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021