Vesti
Politika

Haradinaj obećao kosovsko državljanstvo Albancima sa juga Srbije

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je tokom susreta sa predstavnicima Albanaca u Preševu i Bujanovcu najavio da će se založiti za "regulisanje kosovskog državljanstava" za Albance koji žive u "istočnom Kosovu".
Haradinaj obećao kosovsko državljanstvo Albancima sa juga Srbije
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Kako su preneli mediji na albanskom jeziku iz Bujanovca i Preševa, Haradinaj je tokom razgovora sa grupom od desetak predstavnika Albanaca iz tih opština rekao da će se "posvetiti što hitnijem rešavanju njihovog prava na kosovsko državljanstvo", te da to "neće biti pitanje meseci ili dana, već sati".

Jedan od učesnika sastanka, Naim Ramizi objavio je na Fejsbuku da je "premijer Haradinaj danas obećao da će pitanje državljanstva za građane istočnog Kosova biti regulisano i da to obećanje nije pitanje meseci, čak ni dana, već sati".

Po navodima albanskih medija, sastanku je prisustvovao i Šefket Musliu, bivši komandant Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca. On je poreklom iz Bujanovca, a u Srbiji je optužen zbog ratnih zločina.

Na sastanku nije bio nijedan od lidera političkih stranaka koje imaju svoje odbornike u skupštinama opština Preševo i Bujanovac.

O ovom pitanju se nije zvanično oglasila kancelarija kosovskog premijera.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021