Vesti
Politika

Haradinaj o "alternativnim načinima za vojsku Kosova"

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije isključio mogućnost da se transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku sprovede na "neki drugi način".
Haradinaj o
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Kako navodi Glas Amerike, on u razgovoru sa britanskim minitrom Markom Lankasterom u Prištini nije precizirao koji je to način.

"Posvećeni smo ovom pitanju, a svako pitanje ima svoje vreme. Ako se to ne uradi u optimalnom roku, onda ćemo razmisliti šta dalje, ali sada smatram da to treba učiniti ustavnim promenama", rekao je on.

Britanski ministar Mark Lankaster, koji je 1999. i 2000. godine služio kao vojnik KFOR-a na Kosovu, impresioniran je, kako je kazao, pozitivnim događajima i promenama na Kosovu.

Lankaster je rekao da će Britanija nastaviti da pruža podršku Bezbednosnim snagama Kosova i KFOR-u.

"Za ovih 18 godina Kosovo nikada nije bilo daleko od mojih misli i zbog toga sam srećan što sam ponovo ovde. Posvećenost naše države prema Kosovu smo pokazali proteklih godina svojom podrškom. Nadam se da će naša veza biti nastavljena i da ćemo nastaviti da pružamo doprinos kako bi pomogli Bezbednosnim snagama Kosova, ali i KFOR-u", rekao je Lankaster.

Inače, Lankaster se juče sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji je zahvalio na, kako se navodi, konstantnoj saradnji i podršci Velike Britanije na priznavanju nezavisnosti i učlanjenju Prištine u međunarodne organizacije.

Mark Lankaster sastao se danas u Prištini i sa ministrom kosovskih bezbednosnih snaga Rustemom Berišom, kome je takođe preneo da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža kontinuiranu podršku Kosovu.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023