Vesti
Politika

Haradinaj: Nema dogovora sa Socijaldemokratskom inicijativom

Nije postignut dogovor, iako postoji obostrano raspoloženje za predizbornu koaliciju, izjavio je lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj posle sastanka sa svojim zamenikom u vladi i liderom Socijaldemokratske inicijative (SDIK) Fatmirom Ljimajem.
Haradinaj: Nema dogovora sa Socijaldemokratskom inicijativom
Ljimaj i Haradinaj (Foto Ljajmi)

"Sastao sam se s Ljimajem, on nije imao priliku da razgovara s rukovodstvom SDIK, ali postoji raspoloženje, ali nismo se složili ni o kakvom sporazumu", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je potpisao predizborni koalicioni sporazum Socijaldemokratskom partijom Kosova Špenda Ahmetija i nakon potpisivanja sporazuma izjavio da je moguća i široka predizborna koaliciju u kojoj će biti i Socijaldemokratske inicijativa Fatmira Ljimaja i Alijansa novo Kosovo Bedžeta Pacolija.

"Mi nismo deo scenario za novi PAN (predizborna koalicija pred izbore 2017 godine). Niti za PAN 2 ili PAN 3. Mi smo spremni da saslušamo druge političke subjekte i da čujemo njihove stavove. Ono što mi radimo je da ne čekamo nikoga već samo stvaramo osovinu pobede, koja je nada za građane Kosova", rekao je Haradinaj, prenose prištinski mediji.

Jučerašnji koalicioni sporazum između ABK i SDPK je prva predizborna koalicija između stranaka pred najavljene vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.Ostale vesti

Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020
Nacrt zakona o vrednostima OVK predviđa i krivično gonjenje
Poslanici kosovske skupštine razmatraće sutra nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju.
  • 06.08.2020